Aardappelschaarste ten einde door import 7.200 balen aardappelen

Vanwege een mislukte en kleinere aardappeloogst in Nederland, zijn eind augustus- begin september minder aardappelen geïmporteerd. Verscheidene importeurs hebben afgelopen week 7.200 balen aardappelen geïmporteerd, terwijl dit de week ervoor nog 5.350 balen waren. Met de verhoogde import is de aardappelschaarste opgeheven, aldus het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie zaterdag 18 september in een persbericht.

De prijs van aardappelen zal als gevolg van de mislukte oogst, maar ook vanwege de FOB-prijs (Free On Board) per baal, stijgen. In augustus bedroeg de FOB-prijs per baal € 7,55, terwijl die deze maand € 10,75 bedraagt, wat een stijging is van 42,38 procent. 

Arun Hindorie, woordvoerder van het Platform Levensmiddelenimporteurs Suriname (Plis) gaf aan, dat de oude oogst van aardappelen en uien nu voorbij is en de nieuwe oogst begint. Deze overgang brengt altijd wat stroefheid met zich mee qua toelevering. Daarnaast hebben de boten vanuit Nederland allemaal een beperkte capaciteit, waardoor ze niet elke gewenste lading kunnen verschepen. Tot slot informeert hij dat Combé Markt heeft aangegeven dat per maandag de prijs van aardappelen van SRD 20 zal dalen naar SRD 17 en dat het verder stapsgewijs lager zal worden.

Het ministerie blijft de prijzen van de basis-en strategische goederen monitoren en zal de consument op de hoogte blijven houden.

error: Kopiëren mag niet!