P otentiële exporteurs goederen naar EU getraind door EZ

Het onder-directoraat Interne Markt van het ministerie van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie (EZ) heeft 7, 8 en 9 en 14, 15 en 16 september de training ‘EU labeling and packaging requirements for CARIFORUM Exporters’ georganiseerd. De training werd vanwege Covid-19online verzorgd via Zoom. Er namen 34 deelnemers deel aan de training en het doel was om potentiële exporteurs naar de EU wegwijs te maken voor wat betreft hun verpakking en etiket.

Het belang van labeling en verpakking, sustainable packaging, standaarden, productinformatie voor consumenten, wetgeving voor food- en non-food producten, zijn enkele van de aspecten die tijdens de onlinetraining zijn behandeld.

Hiernaast hebben de deelnemers ook informatie meegekregen over conformity assessment, certificering, inspectie en accreditering van de trainers Angela Dias (ministerie van EZ) en Seraphine Lila van het Surinaams Standaarden Bureau (SSB).

Verder hebben de ondernemers online tools meegekregen die gebruikt kunnen worden voor meer informatie omtrent standaarden en wetgeving van de verschillende EU-landen.

Ondernemer Furgil Plet van Furlens Industries heeft tijdens de training ook een korte presentatie verzorgd over zijn ervaringen met export naar de EU.

Na de training zal het ministerie van EZ met het SSB een vervolgtraject inbouwen, waarin ondernemers begeleid zullen worden, zodat zij hun producten kunnen gaan exporteren naar de EU. Het streven is om tenminste één ondernemer binnen een jaar klaar te maken voor export. Het EZ zal in de komende periode meer trainingen organiseren voor potentiële exporteurs.

error: Kopiëren mag niet!