Voorraden import consumers- en hardware producten beginnen te slinken

De voorraden geïmporteerde consumers- en hardware producten bij de verschillende ondernemingen en winkelzaken beginnen langzaamaan te slinken. Er is sprake van sterk verminderde importen, vooral uit China. De sterk verhoogde vrachtkosten vanwege schaarste aan containers, heeft de wereldhandel sinds enige maanden in haar greep.

Surinaamse importeurs hebben vanwege de hoge vrachtkosten in combinatie met de sterke koopkrachtvermindering van de consument, de afgelopen maanden minder importorders geplaatst.

Handelszaken doen het reeds geruime tijd met hun oude voorraden, maar die beginnen nu langzaamaan te slinken. Tot en met december zullen nauwelijks containers met importgoederen het land binnen komen. Of deze situatie tot prijsstijgingen van importgoederen zullen leiden is niet duidelijk. Volgens kenners in de lokale handelswereld hoeft dat niet perse.

Met het loslaten van de wisselkoers in juni waren de prijzen van geïmporteerde goederen reeds behoorlijk aangepast. Aan de koopkracht van de consumenten is sindsdien ook nauwelijks iets in positieve zin veranderd.

Exorbitant gestegen

De internationale vrachtkosten voor containers zijn sedert begin dit jaar exorbitant gestegen. De kosten voor een 20ft container is van US$ 2.500 gestegen naar US$ 15.000. Voor een 40ft container betaald men nu rond de US$ 20.000. Voorheen bedroegen de vrachtkosten US$ 3.500. Door deze situatie hebben Surinaamse importeurs geen importorders geplaatst. Het is ook een hels karwei om schepen te vinden die deze kant van de wereld opgaan. Voor containers met import goederen die in de maanden oktober, november en december zouden moeten aankomen, moesten de importorders reeds in april, mei en juni zijn geplaatst. Mede door de slechte financieel-economische situatie in het land hebben vele Surinaamse importeurs daar van afgezien. 

Tot consumers producten worden gerekend goederen als huishoudelijke apparaten en televisies. Hardware producten zijn onder meer bouwmaterialen.        

SS

error: Kopiëren mag niet!