Viering Saamaka daka op Asindohopo

De viering van Saamaka daka op 19 september vindt dit jaar plaats te Asindohopo, de residentie van de granman der Saramaccaners. Het wordt een aangepaste viering met inachtneming van de Covid-19 protocollen. Vooraf vindt er een verzoenings krutu plaats op zaterdag 18 september. 

De organisatie ligt in handen van de Stichting 19 september 1762. Deze stichting is op 19 maart 2020 opgericht en heeft als voornaamste doel, het gedenken en herdenken van 19 september 1762, waarbij de Saramaccaners (Saamaka) het vredesakkoord hebben getekend met de koloniale overheid. Dit als erkenning en bevestiging van de vrijheid van de Saamakastam in de 18e eeuw.

Er is een commissie onder leiding van gewezen districtscommissaris Humphry Jeroe ingesteld om de viering te organiseren. 

Aanvankelijk had de commissie geadviseerd om de viering af te gelasten vanwege de corona-pandemie. Na een uitgelekt voicebericht van de granman der Saramaccaners, waarin hij kritiek levert op het advies van de commissie, zal de viering op een aangepaste wijze doorgaan. De stichting roept alle Surinamers in het algemeen, maar in het bijzonder de Saamaka’s, op om deze dag aandacht te schenken aan de Saamaka cultuur. 

VP

error: Kopiëren mag niet!