Jongeren vragen zich af of na hun studie banen voor ze gecreëerd gaan worden

Veel jongeren in Suriname hebben hun studie succesvol afgerond, maar kunnen desondanks niet aan een baan komen. Dit blijkt al jaren een heel groot probleem te zijn. Ook komt het vaak genoeg voor, dat jongeren wel een baan vinden, maar dat het niet hetgeen is waarvoor ze gestudeerd hebben. Jongeren blijven zich afvragen of er wel gekeken wordt naar mogelijkheden om banen voor ze te creëren.  

Het nieuwe onderwijssysteem moet leiden tot betere kansen en uiteindelijk tot een betere toekomst.

Daniela Rosario, onderdirecteur Ontwikkelingsdienst van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, zegt in gesprek met Dagblad Suriname, dat nieuwe systemen sowieso leiden tot nieuwe kansen. “Met de nieuwe richtingen zullen ook nieuwe jobs komen, er zal ook gewerkt worden met het hoger onderwijs en bedrijfsleven om te kijken wat nodig is en welke nieuwe jobs eventueel zullen komen.” Rosario geeft echter aan, dat ze niet weet hoe lang het zal duren voordat dit bewerkstelligd wordt. 

De Covid-pandemie heeft naast de gezondheidscrisis, ook een economische en sociale crisis met zich meegebracht. Het bedrijfsleven is momenteel met ongeveer 70 procent achteruit gegaan. Op dit moment is er sprake van ongeveer 15 procent werkloosheid onder de bevolking. Tijdens Covid-pandemie in Suriname steeg de werkloosheid van 7,4% (2019) naar 11,2% (2020). De economische situatie zal dus bepalend zijn voor het creëren van werkgelegenheid. Als de economie groeit, stijgt meestal ook de werkgelegenheid. Dit  kan zeker nog enkele jaren duren.

SK

error: Kopiëren mag niet!