Covid zorgt in Albina voor toename tienerzwangerschap en vroege schoolverlaters

Het schooljaar 2020-2021 loopt ten einde. Tijdens een werkbezoek aan het grensstadje Albina werd van schooldirecties, leerkrachten, leerlingen, ouders, maatschappelijk- en ontwikkelingswerkers vernomen hoe het onderwijs ter plaatse reilt en zeilt.

Hinder

Alle personen die zich hierover uitlieten hadden het over enerverende omstandigheden. Het onderwijs was voordat Covid-19 en verergerde economische neergang en andere crises de kop opstaken, al een blok aan het been. Covid-19 en daaraan verbonden veiligheidsprotocollen, lock downs en andere maatregelen hinderen de schoolbevolking en het onderwijsproces op lelijke wijze.

Schooltoernooi

Het schooltoernooi VOJ-Albina gehouden op 10 september in drie categorieën: verhalen/gedichten, speech(spreekvaardigheid) en tekenen/schilderen, licht een tipje van de sluier van de Covid-nood. Het toernooi werd gehouden ter afsluiting van ‘Stuka Prisiri’, een onderdeel van het naschools programma ‘Leren op een andere manier’. Het programma wordt gedragen door het CCS (Cultureel Centrum Suriname), ontwikkeld en uitgevoerd door Stichting Sucet (Surinaams Centrum voor Educatie en Training. De Alcoa Foundation kwam in als donor voor de verwezenlijking in Albina.

Tienerzwangerschap en schoolverlaters

De deelnemers aan het schooltoernooi werkten het thema: “Jouw ervaring rond de Covid-pandemie vanaf maart 2020.” Ervaringen, gevoelens en emoties werden in woord, geschrift, in beeld en zang uitgedrukt. Er werd gezongen, ervaringen opgeschreven, toespraken gehouden, getekend en geschilderd. Daaruit kwam onder andere naar voren, dat door de lock downs, het aantal vroege schoolverlaters in vergelijking met voorheen aanzienlijk is toegenomen. Het aantal tienerzwangerschappen schoot de lucht in.

Een potloodtekening van Danielson Moesanto die in de prijzen viel.

HD

error: Kopiëren mag niet!