Bushouders NVB nog steeds in actie

Bushouders die voor het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB) rijden zijn al bijna een maand in actie. Ze zijn nog steeds niet uitbetaald over de maand juli.  De bushouders verenigd in de Organisatie van Bushouders in Suriname (OBS) kampen sedert mei met late uitbetaling voor geleverde diensten. Eerder is de OBS om dezelfde reden ook al in actie gegaan. Ze gingen pas weer rijden nadat ze het geld op hun bankrekening gestort hebben gekregen. Ook deze keer willen de bushouders eerst geld zien voordat ze weer rijden.

OBS-ondervoorzitter Iwan Woon (zie foto top) zegt, dat het nu reeds medio september is en straks moet de uitbetaling over de maand augustus nog plaatsvinden. Contractueel dient de betaling 30 dagen na geleverde diensten te geschieden. De aanpassing van de bustarieven, die eerder deze maand is ingegaan, is voor de OBS nog geen reden genoeg om weer te gaan rijden. 

Problematiek onderschat

Volgens de OBS-ondervoorzitter onderschat de overheid het probleem van steeds late uitbetaling voor bushouders. Ook bushouders gaan gebukt onder de gevolgen van de algemene prijsstijgingen in het land. Behalve dat de bussen in rijdende staat moeten worden gehouden, moeten bushouders ook nog in het levensonderhoud van zichzelf  en het gezin voorzien. Volgens Woon kunnen de bushouders niet steeds voorschieten en dan steeds langer dan contractueel is overeengekomen wachten op uitbetaling.

De verhoging van bustarieven voor staatsbusvervoer is eerder deze maand ingegaan, doch de bushouders waren reeds in actie.

De NVB heeft circa 140 contracten lopen met bushouders voor het verzorgen van verschillende routes in stad en districten. Voor deze dienst worden de bushouders maandelijks betaald. Dit bedrag verschilt per route en is onder andere afhankelijk van de afstand in kilometers. Bushouders verkopen  buskaartjes aan passagiers. De opbrengsten hiervan worden maandelijks door NVB verrekend met het uit te betalen bedrag aan de bushouders.

Iwan Woon laat weten, dat de regering recentelijk goedkeuring heeft gegeven aan aanpassing van de maandelijkse tarieven voor het onderhouden van de diverse routes. Komende donderdag is er een onderhoud tussen de OBS en de directrice van de NVB hierover. Volgens Woon is het voor de OBS van belang te vernemen per wanneer de aangepaste maandelijkse tarieven zullen ingaan. Vooralsnog blijven de OBS bushouders nog in actie.

Actiebrekers

Ondertussen hebben enkele bushouders besloten buiten de OBS om weer te rijden. Voor hun is de recente aanpassing van de bustarieven reden genoeg om het werk te hervatten. De OBS-ondervoorzitter wilde niet veel kwijt hierover, dan te stellen dat het om een kleine groep gaat die niet aan de actie wil meedoen, maar straks wel wil profiteren van het resultaat.

Door het stil komen te liggen van het staatsbusvervoer worden velen die afhankelijk zijn van ‘goedkoop’ busvervoer ernstig gedupeerd. Vooral voor bewoners uit de randdistricten, die dagelijks voor het werk of school naar de stad moeten, ondervinden de nadelige gevolgen van het wegvallen van het staatsbusvervoer. Ze zijn thans aangewezen op de duurdere particuliere lijnbussen. In deze dure tijd scheelt dat behoorlijk in extra uitgaven. Maandelijks vervoeren de staatsbussen van de NVB circa 300.000 passagiers.

SS

error: Kopiëren mag niet!