Water maakt geen grappen

“Zwemmen in een rivier is niet hetzelfde als zwemmen in een zwembad”

“Het water is zacht, maar een fout en je bent weg.” Dit zegt een voormalige zwemtrainer die ook aan drie zwemmarathons in de Surinamerivier heeft deelgenomen.

Nu de vakantieperiode aanbreekt en wij in die aanloop zijn geconfronteerd met enkele aangrijpende momenten waarbij jonge mensen zijn verdronken, deelt deze zwemexpert zijn ervaringen om de gemeenschap te wijzen op de gevaren van zwemmen in de rivier. “Want het water maakt geen grappen”, waarschuwt hij. “Wie een fractie van een seconde in paniek raakt kan verdrinken”, is zijn keiharde boodschap. Mensen zouden volgens hem daarom dan ook nooit in paniek moeten raken. Zelfs al zou een golf een zwemmer even uit balans brengen. “Raak niet in paniek”, is zijn advies. Zwemmen in een rivier is niet hetzelfde als zwemmen in een zwembad. Om dit te illustreren noemt hij blokken hout die kunnen drijven die niet altijd opgemerkt worden vanwege het donkere water. Wie niet oplet en meent te moeten springen in het water kan daar nadelige gevolgen van ondervinden. Een ongeluk schuilt namelijk in een klein hoekje.   

Stroming

Een ander verschil met zwemmen in een zwembad is dat in een rivier draaikolken kunnen voorkomen. Het recept van de oud instructeur is om ook in deze omstandigheid niet in paniek te raken. Hij adviseert om in deze situatie de rust zelve te blijven en mee te bewegen met de stroming. “Want als je gaat vechten dan kan dit noodlottig aflopen.” In een paniekreactie verspil je energie, is zijn verklaring. “Zelfs de beste zwemmer kan door in paniek te raken verdrinken”, zegt hij zonder twijfel. “Dit geldt ook voor een zwembad, ook in een zwembad kan iemand in paniek raken”, vult hij aan, al zijn de oorzaken en omstandigheden dan weer anders. “Want iemand die de bodem niet voelt, kan ook in paniek raken.

De geroutineerde zwemmer benadrukt met klem het gevaar van de onderliggende stroming. “Ik heb dit zelf meegemaakt achter Domburg. In het zwembad gaat alles zo lekker, maar in de rivier was het plotseling heel zwaar, door de stroming.” De stroming nam de routinier mee. Het lukte hem om de zijkant te bereiken en via de modder terug te lopen. Voor ongeoefende zwemmers die vertier zoeken in de rivier noemt deze burger het “zeer onverstandig”. Wel geeft hij als tip mee om afgebakende plekken op te zoeken, voor de mensen die het rivierwater toch niet willen missen. 

Alcohol
Het gebruik van alcohol kan iemands reactie, inschattingsvermogen en gemoedstoestand negatief beïnvloeden. Juist omdat het water onberekenbaar is pleit de voormalig zweminstructeur ervoor dat je te allen tijde scherp en alert bent in het water, vooral tijdens het zwemmen in een rivier. Ook is zwemmen na het eten is gevaarlijk, iets wat op buitenplaatsen nog wel eens voorkomt.  

Golven in de mond
Een ander verschil met zwemmen in een zwembad is dat het plotseling hard kan waaien. De golven die daarbij ontstaan kunnen een zwemmer verrassen, omdat tijdens het ademhalen de golven in de mond kunnen komen. “Je inschattingsvermogen is belangrijk en wie hier niet op voorbereid is kan in paniek raken.” 

Niet doen alsof
Wat in het gesprek ook naar voren komt is dat doen alsof je getraind bent wel eens fataal kan aflopen. “Want iemand die in overlevingsnood is blijkt vele malen sterker en dat kan je op dat moment juist naar beneden trekken waardoor de persoon die hulp biedt ook naar beneden kan worden getrokken. De kans dat een niet getrainde persoon dit niet overleefd is dus reëel aanwezig.  

Kunnen omgaan met paniek situaties blijkt ook wanneer de zwemmer vertelt tijdens een van de marathons in de rivier met krampen aan een been te zijn geconfronteerd. De zwemmer vertelt dat hij de krampen heeft genegeerd en bleef doorzwemmen. 

Met veel tevredenheid blikt hij terug op het verhaal van een cursist tijdens een ‘life guard training’. Deze vertelde dankzij de zware training een collega die in het water van de rivier was gevallen hieruit te hebben gered. De zwemtrainer herhaalt dat het water geen grappen maakt. 

RB

error: Kopiëren mag niet!