“Samenwerken kan leiden tot een betere oplossing”

“Wonen met ouders of broers en zusters brengt soms wrijving met zich mee, maar heeft ook zijn voordelen”, zegt Bimela in gesprek met de krant.

Zij woont namelijk met haar vier broers en zwagers, twee zusters, drie neefjes, twee nichtjes, moeder en vader in een huis. Haar broers werken, de twee zusters en zij zelf werken en studeren. De twee zwagers werken en de rest blijft met haar ouders thuis. Het huis is van haar ouders en een ieder heeft zijn privacy. Bimela slaapt samen met haar drie zusters in een kamer, maar wel op haar eigen bed.

“Het is wel leuk om zo te wonen. Het houdt ons bij elkaar, maar brengt ook ruzie af en toe. Maar, als wij apart moesten wonen zou het toch moeilijk uitkomen. Ik heb ook twee oudere broers, maar die wonen apart en geven aan dat zij het niet redden. Daarom waren mijn ouders bang. Een woning opzetten is nu moeilijk, evenals een huis huren. Mijn vier broers waren wel van plan te verhuizen, maar starten met een eigen huis is heel moeilijk. Huurhuizen zijn onbetaalbaar en betaling van vaste lasten nog erger. Mijn ouders hebben daarom ervoor gezorgd gewoon kamers bij te bouwen voor een ieder. Het is een laagbouw woning en het was gemakkelijk voor ze om bij te bouwen.”

“Een ieder werkt en is er geen beperking aan iets. Samen doen wij alles en mijn zusters en ik blijven ons concentreren op onze studie. Werken doen wij zodat wij onze studie kunnen betalen en onze eigen dingen kunnen doen. Ook helpen wij met het een en ander, maar mijn broers proberen alles te doen. Dit is thuisgevoel, apart wonen gaat voor ons als meisjes wel komen als we getrouwd zijn, dus ik geniet nu van de familie. Een ieder wil wel apart wonen, maar het perceel van mijn ouders is alweer niet zo groot. Een broer gaat nu aan een perceel komen, maar bouwen is nog niet mogelijk. Het is nog even sparen en afwachten. Maar niemand maakt zich druk. We doen alles samen van ontspannen tot leuke uitstapjes en ook de ruzies”, zegt Bimela.

“Er zijn velen die ons bewonderen en aangeven dat zij ook het familiegevoel missen. Dat maakt ons sterk. Ik heb zelf ook meegemaakt waar families opbreken en ieder hun eigen weg opgaan, maar wij proberen het sterk te houden. De twee oudere broers krijgen ook de volle ondersteuning. Dus samen zijn wij sterk. Mijn bedoeling is om mensen bewust te maken dat er samengewerkt kan worden aan een betere oplossing”, zegt Bimela. 

TM

error: Kopiëren mag niet!