Rutte: “Besluit visumvrij reizen Surinamers bevoegdheid Europese Commissie”

Het afschaffen van visumplicht is voor Suriname een aangelegenheid van de Europese Commissie. Suriname zal daartoe een aantal stappen moeten ondernemen.

“Nederland heeft wel gezegd dat zij voorstander is dat de Europese Commissie echt hiernaar gaat kijken. Ook daar willen we bij helpen om te kijken wat nodig is om de vervolgstappen te kunnen zetten”, aldus demissionair premier Mark Rutte woensdag 8 september tijdens een persconferentie na zijn ontmoeting met president Chandrikapersad Santokhi.

Om aan Surinamers toestemming te verlenen visumvrij te reizen naar Nederland is dus geen bevoegdheid van Nederland. “Het is niet een besluit dat Nederland kan nemen. Het is echt een bevoegdheid van de Europese Commissie”, aldus premier Rutte.

President Chandrikapersad Santokhi heeft zei vervolgens, dat hij vrijdag wat aankondigingen zal doen aan de diaspora gemeenschap, die betrekking hebben op minder stress bij het reizen naar Suriname.

error: Kopiëren mag niet!