President Santokhi ontvangen door koning Willem-Alexander en demissionair premier Rutte

President Chandrikapersad Santokhi heeft woensdag 8 september zijn opwachting gemaakt bij de Nederlandse koning Willem-Alexander. Het Surinaamse staatshoofd werd op Paleis Noordeinde door de koning ontvangen. De president had daarna ook een ontmoeting met demissionair minister-president Mark Rutte.

De ontmoeting tussen de Surinaamse regeringsleider en de Nederlandse koning en premier mag als een historisch moment gelden, omdat er meer dan tien jaar geen officieel bezoek van een Surinaamse regering is geweest.

Toenmalig president Ronald Venetiaan bracht in juni 1992 een staatsbezoek aan Koningin Beatrix. Het bezoek van president Santokhi is een werkbezoek.

Bij het aantreden van de huidige regering werden op basis van reciprociteit weer ambassadeurs in beide landen benoemd.

Na de ontmoeting met koning Willem-Alexander en premier Rutte vonden er nog andere plichtplegingen plaats, vanwege de aanwezigheid van hoogwaardigheidsbekleders van andere landen.

President Santokhi had de ontmoeting met premier Rutte op het Nederlandse ministerie van Binnenlandse Zaken in aanwezigheid van de Nederlandse minister van dit departement, Sigrid Kaag, en Surinames minister van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Albert Ramdin. Er vond een ondertekening plaats van twee documenten, waaronder een schenkingsdocument tussen Suriname en Nederland, inzake beschermingsmiddelen en Covid-19 testen. Deze ondertekening en overhandiging geschiedde tussen de Volksgezondheid-ministers Hugo De Jonge en Amar Ramadhin.

Op het gebied van Justitie en Politie zal ook een project beklonken worden inzake reclassering.

Verder hebben de aanwezige Surinaamse ministers gesprekken gevoerd met hun Nederlandse collega’s. De Nederlandse regering is demissionair, maar voor wat betreft buitenlandse politiek is dat volgens de Communicatie Dienst Suriname niet het geval, waardoor afspraken met de Staat Suriname een zekere validiteit hebben.

error: Kopiëren mag niet!