Traditioneel gezag niet blij met verhoging tarieven staatsboten

De regering heeft besloten per maandag 6 september de tarieven van de staatsboten aan te passen. Het traditioneel gezag van Boven Suriname vindt die aanpassing voor staatsboten die varen vanuit Atjoni naar de dorpen in het gebied moordend en niet realistisch. De prijzen zijn met 100% verhoogd.

Kapitein Johan Zandveld van Abenaston zegt, dat hij niet kan begrijpen dat een bootreis van Atjoni naar Kayapati SRD 35 kost en naar Jaw Jaw SRD 50, terwijl het net 5 minuten varen is van Kayapati naar Jaw Jaw. Van Atjoni naar Pikin Slee kost SRD 100 en van Atjoni naar Manlobi ook SRD 100  terwijl van Pikin Slee naar Manlobi meer dan een half uur varen is. Het traditioneel gezag wil graag weten op basis van welke overwegingen de prijzen tot stand zijn gekomen. 

Financiële strop

De verhoging is een financiële strop voor de samenleving in het gebied. Hij denkt niet dat de bewoners deze gaan kunnen ophoesten. Dat heb je ook nog de verhoging van prijzen van basisgoederen en diensten in het land. Goederen en diensten in Sipaliwini zijn meestal twee- tot driemaal duurder dan in andere delen van het land. Het traditioneel gezag van Boven Suriname roept daarom namens de gemeenschap van het gebied de regering op de verhogingen terug te draaien. 

Voorlopige tarieven 

Volgens de directrice van het Nationaal Vervoer Bedrijf (NVB), Fariyal Renfurm, zijn de tarieven een voorlopige aanpassing. ”De passagiers betalen nu tweemaal de oude prijs. Maar, er zal zeker verder gekeken worden naar vaaruren in het volgend traject. Eind december willen we dit project afronden” zegt de directrice. “We zijn bezig de gegevens te verzamelen. Dit zal ook samen met de dorpelingen plaatsvinden”, aldus Renfurm.

VP 

error: Kopiëren mag niet!