Minister Nurmohamed woont wereldwijd IUCN congres bij in Frankrijk

“IUCN gevraagd naar Suriname te komen om te praten over effecten olieboringen op aquatisch leven”

Riad Nurmohamed woont deze dagen het wereldwijde IUCN congres (International Union for Conservation of Nature) over bescherming van de biodiversiteit bij in de Franse havenstad Marseille. Hij is daar feitelijk met twee petten op, te weten als docent verbonden aan de Anton de Kom Universiteit van Suriname en de tweede pet als minister van Openbare Werken (OW). Maar, wat doet hij op dat groots milieu congres? Reden genoeg om hem hierover te benaderen en hij reageerde snel op de vragen van de redactie van Dagblad Suriname vanuit Frankrijk.

Bio-plateau project

“Ik ben daar in het kader van een project dat wij als universiteit hadden met het OW, dat is een project van drie jaren, het bekende Bio plateau-project van de Marowijnerivier en de Braziliaanse Oyapock (Oiapoque) rivier. Dat project gaat nu richting afsluiting. Toevallig ben ik dan nu minister geworden, een afdeling van OW doet ook mee in dat project, de Waterloopkundige Dienst, en in die hoedanigheid ben ik dan afgereisd.”

Nurmohamed zegt, dat hij op het congres concreet een aantal dingen heeft gedaan. “Als minister neem ik deel aan wat interministeriële bijeenkomsten. Ik heb zondag al eentje gehad, waarbij de ministers van landen aandacht hebben gevraagd en rapporteerden over het gedrag van de biodiversiteit in hun land ten behoeve van economische ontwikkeling. Ik ga morgen, dinsdag, het congres toespreken. Dan ga ik gewoon wat ervaringen delen inzake hoe om te gaan met groene infrastructuur, dat is het thema. Ik ga ook morgenmiddag het ‘steering committee’ bijwonen. We hebben zondag een presentatie gehouden over ons project, ik zat in het panel met een persoon uit Frans Guyana en een uit Brazilië en Suriname. Het ging heel goed. Het project werd gepresenteerd door Gaitrie Usga Satnarain van de Anton de Kom Universiteit van Suriname. Daarna heb ik meteen gesproken met de regionale vertegenwoordiger van de IUCN voor het Caribisch gebied, inclusief Suriname. Hij wil mogelijkheden uitbreiden in Suriname, omdat Frankrijk, dit is een congres van alle Franssprekende landen en er zijn tientallen van die landen waarbij je ziet hoe zwaar en goed gecoördineerd en zeer geavanceerd Frankrijk onderzoek doet in al die landen. Het is gewoon onvoorstelbaar hoe goed ze zijn in alle koloniën en niet-koloniën van Frankrijk, dat is echt gewoon onvoorstelbaar’, aldus Nurmohamed. 

“IUCN gevraagd naar Suriname te komen om te praten over effecten olieboringen op aquatisch leven”

“Het Franse oliebedrijf Total boort voor de Surinaamse kust. Maar, wij weten heel weinig over de biodiversiteit in de zee, wat de impacten zijn van olieboringen. In dat kader heb ik die IUCN-vertegenwoordiger gezegd, dat hij snel overleg moet plegen, zodat wij ook kunnen inspelen op, kunnen meepraten, kunnen mee-beschermen over de effecten in onze kustwateren. Er is weinig bekend over de biodiversiteit en het aquatisch leven in onze zee. Hoe gaat dat zich gedragen wanneer er olieboringen plaatsvinden? Er zullen meer schepen Suriname aan doen, wat gaat er gebeuren? Gaat de vispopulatie afnemen of niet, dat zijn van die vragen die wij niet kunnen beantwoorden. Dus de IUCN is heel belangrijk en ik heb dan ook die vertegenwoordiger gevraagd om spoedig contact te maken met de relevante ministeries in Suriname.”

Tot slot zegt Nurmohamed dat het een leerrijke biodiversiteitscongres is. “Vandaag, maandag, ga ik op veldbezoek op uitnodiging van de Franse regering om te kijken hoe men hier met overstromingen omgaat. Dat duurt de hele dag.”

PK

error: Kopiëren mag niet!