Burgerzaken start eerste digitale dienst

Het bedrijfsleven kan vanaf dinsdag 7 september via het e-loket van het Centraal Bureau voor Burgerzaken (CBB) nu gemakkelijk, veilig en snel de persoonsgegevens van hun cliënten controleren. Dit is mogelijk na toestemming van de cliënten, zo bericht het ministerie van Binnenlandse Zaken.

Deze dienstverlening is opgestart in het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken aan de Wilhelminastraat. Deze dienst is speciaal voor het bedrijfsleven ontwikkeld nadat vaak een verzoek daartoe was gedaan. 

Minister Bronto Somohardjo merkte op, dat bij zijn aantreden het regende van klachten over de CBB-dienstverlening. Om inzicht hierin te krijgen heeft het CBB een klantvriendelijkheidsonderzoek gedaan, waarvan de resultaten binnenkort gepubliceerd zullen worden.

De Bminister heeft in dit traject ook geluisterd naar het bedrijfsleven die vaak had gevraagd naar het vergemakkelijken van het opvragen van persoonsgegevens van hun cliënten. “De bal ligt nu bij het bedrijfsleven”, benadrukte Somohardjo. Hij verwacht dat een aantal bedrijven de applicatie zal aanschaffen, waarvan de licentiekosten SRD 1.800 per jaar bedragen en daarnaast abonnementskosten dienen te worden betaald aan de hand van het aantal gewenste verificaties.

CBB-directrice Anastatia Kanapé-Pokie heeft de aanwezigen via zoom toegesproken. Het transformatieproces van het CBB is volgens haar in volle gang. ‘Wo ken’ki a tori’ is de slagzin van het CBB.

Zij voert aan dat met het e-loket het de bedoeling is, dat de drukte op het Bureau voor Burgerzaken zal afnemen. Bij de ontwikkeling van de applicatie is ook rekening gehouden met de veiligheid van persoonsgegevens. Zo is het niet mogelijk om alleen met een naam of geboortedatum van een persoon de gegevens te verifiëren.  Een combinatie van gegevens, zoals het ID-nummer en geslachtsnaam, is vereist om in het systeem te kunnen komen. 

Zowel de minister als de CBB-directrice zijn vastberaden het CBB verder te professionaliseren, met als uiteindelijk doel een efficiënter draaiende organisatie zonder lange rijen.

error: Kopiëren mag niet!