Soenita Nannan Panday: “Liever Covid nadat je gevaccineerd bent, dan Covid zonder vaccinatie”

In Suriname is het nu ook mogelijk dat jongeren vanaf 12 jaar gevaccineerd kunnen worden. Het Pfizer-vaccin wordt voornamelijk toegediend aan jongeren van 12 tot en met 17 jaar. Hiervoor is toestemming van een ouder of voogd noodzakelijk.

Waarom zouden jongeren zich ook moeten laten vaccineren?

In een reactie tegenover Dagblad Suriname zegt Soenita Nannan Panday-Gopisingh, arts en Medisch Directeur van het ‘s Lands Hospitaal het volgende: “In het begin van de pandemie bleek uit de cijfers wereldwijd dat kinderen niet zoveel werden getroffen door het Covid-virus. En als ze eventueel besmet raakten, doorstonden ze het heel goed, met weinig klachten, ze werden heel snel genezen en vertoonden ook geen restverschijnselen. Dus we maakten ons niet zoveel zorgen over kinderen. Gaandeweg de pandemie zijn er andere varianten ontstaan en kinderen werden steeds meer getroffen.”

Nannan Panday geeft aan, dat er met het Manaus- en Delta-variant, die ook aanwezig zijn in Suriname, er in de afgelopen periode een toename te zien is van kinderen die besmet raken. Dat zou aan de cijfers te zien zijn, Nannan Panday geeft echter aan dat ze geen exacte cijfers op dit moment kan noemen. In de hele wereld is gebleken. dat kinderen ernstige klachten vertonen en ongewild de mensen om zich heen besmetten, ook al hebben ze weinig klachten. Dat is volgens haar dan ook een reden om ouders te adviseren om de kinderen te laten vaccineren. Het gaat hierbij om de groep van kinderen tussen 12-17 jaar. Nannan Panday stelt dat er al heel veel onderzoek is gedaan. Grote groepen kinderen in het buitenland zijn al gevaccineerd en het heeft goede resultaten. Met goede resultaten bedoeld Nannan Panday weinig bijwerkingen en ook stelt zij, dat er tot dusver geen rare dingen gebeurd zijn. “Dus het advies is, liever gevaccineerd en dan eventueel Covid oplopen.”

Het is inmiddels bekend dat men nog steeds Covid kan oplopen na vaccinatie. “Maar, liever dat, dan wanneer je zonder vaccinatie Covid oploopt en zodanig ziek wordt, dat je in het ziekenhuis terecht komt of zelf op de intensive care afdeling. En als laatste probleem dat je komt te overlijden.” Ze stelt dat het niet alleen geldt voor het volwassen gedeelte van de bevolking, maar ook voor de kinderen waarvan men dacht dat het wel meevalt. “Vandaar dat Suriname ook heeft gezegd en gevraagd, om gebruik te maken van de mogelijkheden om het Pfizer-vaccin naar Suriname te halen en de groep van 12-17 jaar ook te laten vaccineren.”

Nannan Panday geeft aan dat de kinderen bij wet niet in staat worden geacht om verantwoordelijk te zijn voor hun daden. Daarom is de toestemming van de ouders, verzorgers of een voogd nodig die kan tekenen voor toestemming. Ze zegt, dat het allemaal juridisch goed is uitgezocht. Iemand die wettelijk bevoegd is voor de verzorging van een kind, die tekent dan voor toestemming en dan is het juridisch goed vastgelegd dat het kind gevaccineerd wordt. “Er is al een aantal kinderen gevaccineerd. De cijfers zijn op de NCT Facebook pagina te zien. Het loopt in ieder geval goed bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken, KKF, met het Pfizer-vaccin.”

Nannan Panday zegt tot slot: “Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe groter de bescherming wordt voor ons allemaal. We blijven adviseren, we blijven informeren. Ik zeg nogmaals liever Covid nadat je gevaccineerd bent, dan Covid zonder vaccinatie, want daar zit wel een heel groot verschil in. We zien bij de laatste toename van de besmettingen, met name de niet-gevaccineerden, dat ze ernstige verschijnselen vertonen en ook meer in het ziekenhuis terecht komen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!