Baas Bigie

Ik ben als burger in ons land opgegroeid met Desi Bouterse die al vanaf 1980 een rol van grote betekenis speelt. Bouterse is goedschiks, kwaadschiks, inherent aan een wezenlijk onderdeel van ons land.

De zeer lange geschiedenis met Bouterse heeft hem zowel geliefd als gehaat gemaakt en ook bij delen, met op zijn Surinaams gezegd, een beetje medelijden.

Hij is in tijd van van alles beschuldigd met als hoogste de moord op 15 burgers in ons land in december 1982.

Grote delen van de burgerij die dagelijks brood op tafel moeten brengen hebben zich in tijd niet gestoord aan de beschuldigingen aan het adres van Desi Bouterse. Ze zijn sterk in gaan geloven, dat het een politiek proces is geweest.

Ze hebben hem zelfs verheven op een democratische manier als parlementariër en tot tweemaal toe hem verkozen tot de hoogste functie in ons land president van onze republiek.

Ze hebben zelfs op een moment in de politiek zijn politieke partij de NDP gemaakt tot de grootste multi-etnische partij in ons land.

Hiermee hebben ze aangegeven, dat ze zich niet hebben gestoord aan een van de pilaren van onze trias politica, te weten de rechterlijke macht.

Die is ongestoord met het werk doorgegaan, maar grote delen van het volk hebben door geleefd met wat ze niet zien als een hinder in hun dagelijks bestaan.

Voor ons land langste strafproces heeft maandag 30 augustus haar climax bereikt. Desi Bouterse werd wegens het medeplegen van moord veroordeeld tot een gevangenisstraf voor de duur van twintig jaar.

Wat de burger niet begrijpt, is waarom tegen de persoon die veroordeeld is geworden voor moord niet meteen gevangenneming werd gelast/

Een juridisch gebakkelei van zo heb je mij niet op door de burger vergeleken met BREAKING nieuws in ons land van een man die een kip steelt wordt opgepakt, wordt veroordeeld en gevangenneming wordt gelast.

Daarentegen gebeurt dat niet tegen een persoon die werd beschuldigd van het hoogste goed van de mens, het recht op leven van de mens heeft ontnomen.

Opmerkelijk dat de Krijgsraad geen bevel tot gevangenneming heeft gelast.

Nog minder hebben de rechters dat ook niet gedaan, die ook die hoogste bevoegdheid hadden.

Vele onopgeloste antwoorden die alleen tot meer speculatie leiden.

Kan het zo zijn, dat velen in het systeem ook zoals ik in de maatschappij goedschiks, kwaadschiks zijn opgegroeid met de persoon Bouterse.

Die is een onderdeel van ons leven, en toch is medelijden komen drijven naar de oppervlakte.

Kan het ook angst zijn van de kwaadschiks kant die hun de moed niet heeft gegeven een volwaardige zaak te presenteren.

Kan het ook daadwerkelijk liggen aan het feit wat Bouterse heeft gezegd dat het een politieke zaak is geworden.

Is vrouwe Justitia “blind” of kan ze nu “zien”.

De burger krijgt ook het gevoel dat er onzichtbare politieke afspraken zijn gemaakt binnen het politiek firmament, waar eens sprake was van een Leonsberg akkoord. Is dit mogelijk, Leonsberg deel 2.

Alleen maar speculaties van onopgeloste vragen en antwoorden.

Als het toch zo moest zoals sommigen al een voordeel hadden aan de uitkomst, waarom zoveel jaren en miljoenen SRD’s aan proceskosten verspild?

Alles blijft even mysterieus als toen het allemaal begon en in tijd grote delen niet meer weten hoe het is begonnen en alleen het einde horen.

Het leven in ons land gaat door met de vernietigende economie en de stress martelingen van alle dag.

Ook gaat het leven onverkort door met Desi Bouterse in ons midden.

Some time they like him – Sometimes they hate him.

Justis Frees

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: