Advocaat Spong: “Tijdperk Bouterse loopt onherroepelijk ten einde”

De bekende Nederlandse advocaat Gerard Spong had de uitspraak van maandagochtend 30 augustus in de zaak tegen oud-president Desi Bouterse in het geruchtmakende 8 decemberstrafproces verwacht, zo laat hij weten tegenover diverse Nederlandse media, waaronder De Telegraaf en NRC. “De verwachting is uitgekomen.”

De in Suriname geboren Spong verloor vrienden en vakgenoten tijdens de 8 decembermoorden in 1982 in Fort Zeelandia en is kenner van het Surinaams recht. “Ik had dit wel verwacht. Er lag al een uitvoerig verstekvonnis aan ten grondslag met 56 bewijsmiddelen. Daar was geen speld tussen te krijgen.”

“Maar, Justitie is nog lang niet klaar met Desi Bouterse’

Volgens Spong sluit langzaam maar zeker het rechtsstatelijk net zich om Bouterse, wiens tijdperk onherroepelijk ten einde loopt. Daarmee is echter de Surinaamse Justitie nog lang niet klaar met hem, aldus de Amsterdamse advocaat. “De onverjaarbare wrede bloedbaden die hij in het binnenland te Moiwana (1986) en Pokigron (1987) heeft aangericht moeten immers alsnog vervolgd worden. Dit is ook in november 2018 door het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens klip en klaar beslist. Bij deze bloedbaden werden in tegenstelling tot de 8-decembermoorden ook tientallen vrouwen en kinderen vermoord. Mannen moesten hun eigen graf graven.”

“Ook valt”, aldus Spong, “nog te noemen de laffe moord op de politie-inspecteur Herman Gooding (1990) die het politieonderzoek naar de executies in Moiwana leidde. Hij werd op straat niet ver van het beruchte Fort Zeelandia waar de Decembermoorden plaatsvonden doorzeefd met kogels.

Kortom, dit strafvonnis kan worden beschouwd als een opmaat naar verdere strafrechtelijke vervolging van Bouterse voor andere slachtingen. De rechtspraak van het Inter Amerikaanse Hof voor de Rechten van de Mens laat er immers geen twijfel over dat deze misdaden onderzocht en vervolgd moeten worden.”

PK

error: Kopiëren mag niet!