“Alle veroordeelden lopen vrij rond, andere criminelen genieten die benadering niet”

De nabestaanden hadden, na de motivering van het eerder uitgesproken vonnis in het 8 decembermoordenproces op 29 november 2019, absoluut niet anders verwacht van de Krijgsraad dan dat zij het vonnis in de verzet zaak van D. Bouterse zou bekrachtigen, aldus Sunil Oemrawsingh nabestaande van één van de slachtoffers van 8 december 1982 en voorzitter van de Stichting 8 december 1982. Hij reageert hieronder tegenover Dagblad Suriname uitgebreid op de uitspraak van de Krijgsraad maandagochtend, die Bouterse veroordeelde tot 20 jaar gevangenisstraf.

“Het was vanaf het begin van de verzetzaak duidelijk dat de verdachte misbruik maakte van de mogelijkheid om in verzet te gaan na het verstekvonnis. Het verzet biedt juist de mogelijkheid aan de veroordeelde om duidelijk te maken waarom hij het niet eens is met het vonnis en om nieuwe gezichtspunten, bewijzen te overleggen  of getuigen op te roepen. In tegenstelling daarvan doet de veroordeelde Bouterse een beroep op zijn zwijgrecht. Dat is misbruik maken van de mogelijkheid met als ware bedoeling het traineren van het rechtsproces.” 

‘Alle veroordeelden lopen vrij rond, andere criminelen genieten deze benadering niet’

“Wat de nabestaanden wel steekt is het feit, dat de veroordeelden van medeplichtigheid van multipele moorden vrij rondlopen in Suriname en dat dat in feite een grove schending is van het gelijkheidsbeginsel. Andere criminelen genieten deze benadering niet.

Ik vind het raar, dat iemand die veroordeeld is voor moord nog vrij kan rondwandelen en geen gevangenneming gelast wordt. De kinderen en weduwen van de slachtoffers zijn al 39 jaren emotioneel “veroordeeld”. zijn uit hun geliefd land moeten vluchten. Andere criminelen worden zonder pardon aangepakt en het hoort ook zo. We rekenen erop, dat de verantwoordelijken die belast zijn met het rechtsproces en de uitvoering van het vonnis, zo voortvarend zijn als het kan zijn.”

“Een andere pijnlijke ervaring is, dat de heer Bouterse alle ruimte krijgt om gebruik te maken van de rechten die hem toekomen als verdachte, echter zijn de 15 mannen die vermoord zijn op 8 december 1982 alle rechten ontnomen door deze zelfde man, en zijn ze zonder vorm van proces vermoord. De wapens van een Nationaal Leger zijn bedoeld om de territoriale integriteit van ons land te beschermen en de veiligheid van ons volk te garanderen. De toenmalige bevelhebber Desi Bouterse heeft juist op Surinamers geschoten. De wapens van ons leger zijn gebruikt om ellende en leed te veroorzaken door Bouterse en zijn mededaders.”

“Ook in hoger beroep zal geen ander resultaat uit de bus komen’

“De strijd van de vermoorde 15 mannen in de militaire periode ging juist om herstel van de rechtsstaat, democratie en mensenrechten voor elke burger. De nabestaanden en het Surinaamse volk zijn er van overtuigd dat de schuldigen hun straf niet zullen ontlopen, want de rechtsstaat wordt steeds sterker en niemand is groter dan de rechtsstaat Suriname.”

“Ook in hoger beroep zal er geen ander resultaat uit de bus komen. De hoofdverdachte en de  andere veroordeelde verdachten hebben tijdens deze rechtszaak heel duidelijk hun rol in de lugubere moorden duidelijk aangegeven. Degenen die nog twijfels hebben over wie Bouterse en de overige veroordeelden zijn, nodig ik uit om de beschrijving van de toestand waarin de lijken verkeerden te lezen. Die beschrijving is het identiteitsbewijs van de veroordeelden. Die beschrijving vertelt wie ze zijn. Wat zij in hun hart hebben…..haat en een gebrek aan empathie voor de medemens.”

“De mogelijkheden van Bouterse raken langzaam maar zeker uiggeput”

“Feit is dat de mogelijkheden van D. Bouterse langzaam maar zeker uitgeput raken. Recent is ook de gewijzigde Amnestiewet 2012 door het Constitutioneel Hof in strijd verklaard met de Surinaamse Grondwet en met een aantal artikelen uit het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke rechten (IVBPR) en het Amerikaans Verdrag voor de Rechten van de Mens (AVRM). Het gevolg van deze uitspraak van het Constitutioneel Hof is dat Bouterse geen amnestie voor zijn misdaden geschonken kan worden en dat straffeloosheid niet verheven kan worden tot norm in onze rechtsstaat. De Nationale Assemblee  heeft daarom ook terecht recent de Amnestiewet 2012 ingetrokken en wel met een overweldigende meerderheid van 32 stemmen voor en 12 tegen.”

De nabestaanden vinden dat ze al lang genoeg hebben gewacht en dat de redelijke termijn voor gerechtigheid ruimschoots overtreden is en hopen dat alle betrokken instanties de gerechtigheid niet langer dan nodig tot een levende werkelijkheid maken.”

PK

error: Kopiëren mag niet!