‘Ravaksur moet erkennen wat COL doet”

Afgelopen zaterdag hield de Confederatie voor Organisaties van Landsdienaren (COL) een bijeenkomst waarin zij haar standpunt ten aanzien van de Raad van Vakcentrales in Suriname, Ravaksur, bekendmaakte. In de COL zijn meerdere bonden vertegenwoordigd waaronder CWO en de Bond van de Belastingdienst.

De voorzitter van de COL, Hugo Blanker, gaf aan de pers een uiteenzetting ten aanzien van de reden van de persconferentie. Hij lichtte toe, dat in de media de eisen worden gebracht als te zijn van Ravaksur. “Maar, wij lezen gezamenlijke vakbeweging. Achteraf blijkt dat er getekend is door het presidium van Ravaksur.” De voorzitter van de COL merkt op dat Ravaksur geen gezamenlijke vakbeweging is. De eisen zouden volgens Blanker een product moeten zijn Ravaksur en de gezamenlijke vakbeweging.

Ook zouden enkele van de overeengekomen punten met Ravaksur niet terug te vinden zijn. De COL is voorstander van versterking van de koopkracht en neigt minder naar loonsverhoging. De COL wil verder versterking van de pensioenfondsen en de SZF-verzekering.

Hij wees erop, dat onder de leden van de COL de mening heerst dat de organisatie teveel met zich laat sollen. Blanker zegt dat geprobeerd wordt om de eenheid te houden. “Maar, eenheid is voor ons meer dan een slogan.” Hij noemt draagkracht en democratie als belangrijke onderdelen om aan te tonen waarmee men bezig is.

In november 2020 is de COL al in conclaaf getreden met prominenten binnen Ravaksur over wat er moest gebeuren en waarbij een motie is aangenomen. Aan de hand hiervan is een memorandum, waarin de betreffende motie was vervat, gedeeld met de president en met Ravaksur. De zaken zijn met de leden besproken. Het ging om zaken betreffende het pensioenfonds en de ziektekosten. Belangrijk voor de COL was dat zij zich kunnen herkennen in het eisenpakket. “Ravaksur moet erkennen wat wij doen”, zei Blanker.

RB

error: Kopiëren mag niet!