Indiase schutter Avani Lekhara schrijft geschiedenis met 1e gouden medaille voor India op Paralympics

Schutter Avani Lekhara heeft maandag 30 augustus geschiedenis geschreven toen ze de eerste Indiase vrouw werd die een gouden medaille won op de Paralympische Spelen en zich een weg baant naar de top van het podium in het R-2 10m Air Rifle Standing SH1-evenement voor dames, zo schrijft The Times Of India.

De 19-jarige uit Jaipur, die in 2012 een dwarslaesie opliep bij een auto-ongeluk, eindigde met een wereldrecord van in totaal 249,6, wat ook een nieuw Paralympisch record is. Ze is pas de vierde Indiase atleet die goud wint op een Paralympische Spelen na zwemster Murlikant Petkar (1972), speerwerper Devendra Jhajharia (2004 en 2016) en hoogspringster Mariyappan Thangavelu (2016).

“Ik kan dit gevoel niet beschrijven, ik heb het gevoel dat ik op de top van de wereld sta. Het is onverklaarbaar”, zei een opgetogen Lekhara.

“Ik ben zo blij dat ik degene kan zijn die hieraan kan bijdragen. Hopelijk komen er nog veel medailles aan”, zei Lekhara.

Lekhara versloeg de gouden medaillewinnaar van de Rio Games 2016, Cuiping Zhangh uit China, die de zilveren medaille pakte met een totaal van 248,9 op de Asaka Shooting Range.

De nummer één van de wereld en regerend wereldkampioen Iryna Shchetnik uit Oekraïne pakte het brons met een inspanning van 227,5.

“Ik zei maar één ding, dat ik één schot per keer moet nemen. Er is nu niets anders meer van belang, neem één schot per keer en maak het gewoon af. Ik denk gewoon dat ik het proces moet volgen. Verder probeer ik niet te denken aan de score of de medaillespiegel,” zei Lekhara, nadenkend over haar finale.

Dit is Lekhara’s eerste grote internationale medaille. Ze was als vierde geëindigd in het laatste wereldkampioenschap in 2019.

Aangemoedigd door haar vader om aan een sport deel te nemen, probeerde Lekhara aanvankelijk zowel schieten als boogschieten.

Ze ontdekte dat ze meer van fotograferen hield en werd ook geïnspireerd door de gouden medaillewinnaar Abhinav Bindra van de Olympische Spelen van 2008 in Peking na het lezen van zijn boek.

Ze begon te schieten in 2015 op Jagatpura Sports Complex in Jaipur. Lekhara, studente rechten, maakte haar debuut voor India tijdens het WK 2017 in Al Ain, Verenigde Arabische Emiraten.

Het optreden van de tiener werd op Twitter geprezen door premier Narendra Modi:

“Fenomenale prestatie @AvaniLekhara! Gefeliciteerd met het winnen van een welverdiend en welverdiend goud, mogelijk gemaakt door je ijverige karakter en passie voor schieten. Dit is echt een speciaal moment voor de Indiase sport. De beste wensen voor je toekomstige inspanningen.” 

De premier sprak haar ook telefonisch om haar persoonlijk te feliciteren.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: