“De situatie leidt naar hongersnood”

“Men zegt, je gezondheid komt op de eerste plaats, maar als je slecht eet leidt je gezondheid ook eronder”, zegt een man in gesprek met Dagblad Suriname.

“Niets is zo erg, dat je van het leven dat je gewend was over moet stappen naar een andere en een ergere. Je gezin te kort doen is het ergste”, zegt de man. “Vroeger aten mijn gezin en ik twee maaltijden per dag, elke dag ook pap en een warme maaltijd, maar nu kan dat niet meer. Warme maaltijd is nu een keer per dag en pap is twee keer per week. Alles hebben we moeten veranderen om alleen uit te kunnen komen. Je hebt anderen die aangeven dat geld maar een aards goed is dat komt en gaat, maar als je het niet hebt ga je niets kunnen doen. Ook een dak boven het hoofd gaat moeilijk worden om te behouden. Mijn vrouw en ik besloten om het zo te doen, omdat zij ook zonder werk zit. Met mijn inkomsten wordt alles gedaan in huis, en een werk kan ze ook niet vinden, tot nu toe probeert zij het nog. De drie kinderen vinden het wel erg dat het zo is geworden, maar toen moes Tai a bere boe kon uit. Brood is er wel, mijn vrouw maakt het zelf, dat eten wij vol op, maar er komt ook een moment dat ze ervan balen.”

“Ik hoop dagelijks dat de situatie normaal wordt, maar het lijkt juist erger te worden. Met mijn inkomsten probeer ik toch mogelijkheden te creëren om iets van huis uit te doen. Hoe mijn vrouw dan thuis is, dan kan zij bakken of iets doen vanuit huis. Ik wil dat mijn gezin geen dupe wordt van de situatie, dan dat zij al zijn. Ik probeer een verandering te brengen om toch goed te leven, want zo kunnen we het niet meer aan.”

Een vrouw geeft aan, dat zij een maaltijd per dag eet, alleen zodat haar kinderen goed kunnen eten. “Ik werk van acht tot vijf, voor ik naar het werk ga kook ik voor de kinderen, zodat zij eten hebben na school. Voor mij breng ik alleen een brood mee en genoeg water, wanneer ik thuis ben eet ik dan warm. Het lijkt op een dieet, maar ik krijg wel problemen met mijn maag, het is niet normaal. Vroeger deed ik het ook, maar kocht ik nog eten over straat, nu kan ik dat helemaal niet missen, dus ik ben gedwongen om het anders te doen. Ik hoop echt dat er een verandering komt. Mensen hun ogen moeten nu open zijn en zien dat het volk pinaart. Ik eet nog, maar er zijn anderen die helemaal niet eten of pas na een dag kunnen eten.  De situatie leidt naar hongersnood”, aldus de vrouw.

TM

error: Kopiëren mag niet!