Covid-19 virus kan bij zwangeren leiden tot kapotte placenta

Het Covid-19 virus kan bij zwangeren leiden tot een kapotte placenta, met een levensgevaarlijke situatie voor de baby tot gevolg, stellen onderzoekers van het Erasmus MC in Rotterdam en het LUMC in Leiden.

Gynaecoloog-perinatoloog Sam Schoenmakers van het Erasmus MC werkte mee aan onderzoek die in het wetenschappelijke tijdschrift Viruses is gepubliceerd. Schoenmakers gaf aan dat er tijdens de eerste Coronagolf, een zwangere vrouw die positief was getest met het virus in het Erasmus MC opgenomen moest worden, omdat ze haar kindje niet voelde bewegen. Ook zou de zwangere op dat moment geen Coronaklachten meer vertonen.

“Ze had een normale zwangerschap, maar op het hartfilmpje van de baby bleek het kindje er ineens slecht aan toe.” De baby werd gehaald met een spoedkeizersnede. Na onderzoek aan de placenta bleek die geïnfecteerd met het virus. Ook was de moederkoek grotendeels kapot, waardoor het kindje nauwelijks zuurstof meer had gekregen. Schoenmakers stelt, dat het kindje zou sterven als ze een paar dagen later waren geweest.

Het ziekenhuis besloot de placenta’s van alle zwangeren die Corona hadden opgelopen tijdens de zwangerschap op te sturen naar een patholoog. Schoenmakers stelde dat er bij vier van de 36 placenta’s een unieke combinatie van afwijkingen die ze nog nooit eerder had gezien. Een stuk of zes vrouwen bleken het Covid-19 virus tijdens de zwangerschap opgelopen te hebben. “Sommigen hadden er zo weinig last van gehad dat ze niet eens wisten dat ze waren besmet.” Het onderzoek is in maart gestopt, maar daarna is in de regio in elk geval één kindje overleden aan een kapotte placenta na een corona-infectie bij de moeder wordt er bericht.

Schoenmakers stelt dat er geen verband lijkt te zijn tussen de mate waarin de moeder ziek wordt en de mate waarin de placenta aangetast wordt. Ook kan het risico voor de baby niet van te voren ingeschat worden. 

“Wij onderzoeken de placenta helaas niet”

In een reactie hierop zegt een gynaecoloog in Suriname: “Wij onderzoeken de placenta helaas niet.” Wel laat de gynaecoloog weten dat er tot zover wel enorme gevolgen bekend zijn voor zwangeren die het virus oplopen, zowel directe als indirecte gevolgen. 

SK

error: Kopiëren mag niet!