DA’91: Toekennen grond moet geen gunst zijn

Voor de voorzitter van DA’91, Angelic del Castilho, is het belangrijk, dat in de bewering dat elke Surinamer recht heeft op een stukje grond nader gespecificeerd wordt wat men met een stukje grond bedoeld.

Beleid is nodig zodat uit de  voorwaarden duidelijk wordt wie grond kan aanvragen. Het is belangrijk dat de staat aangeeft over welke gronden zij nog zeggenschap over heeft. Dit zou dan betekenen, dat niet voor elke grond de regel van grondconversie geldt. Er zou nader gespecificeerd moeten worden wie voor de gronden in aanmerking komen. Zij noemt onder meer mensen die voor het eerst een stukje grond aanvragen om te bewonen. Zo zouden ook verifieerbare regels moeten gelden voor mensen die plannen hebben om te ondernemen. Transparantie in de regelgeving zou het ‘regelen’ minder moeten maken.   

Volgens Del Castilho moet de discussie over grond ook niet in de etnische sfeer gebracht worden. “Er zijn partijen die grote lappen grond hebben gekregen.” De voorzitter van DA’91 zegt hierover, dat wanneer alles op één hoop gegooid wordt “geen enkele groep onaangeroerd blijft”.

Zij constateert dat het niets met etniciteit heeft te maken. “Wel met oneerlijkheid.” Een van de andere zaken is een gebrek aan controle. Ook vindt Del Castilho dat het toekennen van grond geen gunst moeten zijn. 

RB

error: Kopiëren mag niet!