Surinaamse samenleving al 1.5 jaar gebukt onder avondklok-regime

Suriname lijkt zich te hebben neergelegd bij de definitieve aanwezigheid van het Covid-19-virus. Het nieuwe normaal lijkt geaccepteerd te worden. Bussen met klapstoeltjes zitten weer propvol en overal zijn ‘s avonds tijdens avondklokuren feesten te horen. Het kan en mag allemaal. Veel mensen dragen wel een mond-/neuskapje, maar die 1.5 meter is en blijft een maatregel die amper in acht wordt genomen en ook de avondklok lijkt zijn macht, na 1.5 jaar onafgebroken het vrije avondleven van de burger onmogelijk te hebben gemaakt, te verliezen.

Een inwoner van de buurt Abrabroki in Paramaribo laat de redactie van Dagblad Suriname weten, dat daar bijna iedere avond wel ergens een feest is te horen tot diep in de nacht.

“Donderdagavond nog, in de Herman Steinbergstraat, aan de kant van de Bolletriestraat. Luide muziek, veel auto’s in de straat, veel heen en weer geloop van mensen en dat was niet voor het eerst daar. Het geluid van muziek zal ongetwijfeld te horen zijn geweest bij het politiebureau Nieuwe Haven. Maar, geen politie in de buurt te zien. Tot diep in de nacht ging het feest door en konden omwonenden amper de slaap vatten. En wanneer er geen politie door de buurt rijdt lijken buurtbewoners er geen problemen mee te hebben om alle maatregelen aan de laars te lappen. Covid-19 lijkt er niet te bestaan.”

Het is slechts een voorbeeld. Tijdens de avondklokuren zijn ook overal mensen gewoon op straat, alsof er geen avondklok bestaat, alsof er geen Covid meer bestaat, alsof het gaat om een gewoon griepje.

Het nut van de avondklok lijkt met een korreltje zout te worden genomen. En die reactie is begrijpelijk. Immers, die gewraakte avondklok is al feitelijk sinds maart vorig jaar constant van kracht en de samenleving heeft niet het idee, het gevoel, dat die avondklok een positief effect heeft op het aantal dagelijkse Covid-besmettingen. Het ministerie van Volksgezondheid komt maar niet met een plausibele uitleg. 

Avondklok schaadt fysieke en mentale gezondheid burger

Maar, die avondklok heeft daarentegen wel een negatief effect op het welzijn van de burgers, op hun mentale en fysieke gezondheid. Men kan ‘s avonds niet de deur uit voor bijvoorbeeld familiebezoek of een late frisse avondwandeling, omdat de avondklok al om negen uur in gaat.

Overigens, voor zover bekend, is Suriname het enige land in de wereld waar de avondklok al sinds maart 2020 iedere dag, ieder weekend, geldt! En, tot de dag van vandaag heeft geen enkele Volksgezondheid-deskundige en/of de minister, Amar Ramadhin, de samenleving kunnen uitleggen wat het effect van die avondklok is op het aantal – dagelijkse- Covid-besmettingen. Ook is er nimmer een begrijpelijke uitleg geweest waarom de avondklok niet om bijvoorbeeld tien of elf uur ‘s avonds kan ingaan…….

Wellicht is het zo, dat de avondklok de gezondheid van de burger zelfs meer schaadt dan….. het Coronavirus….

PK

error: Kopiëren mag niet!