Bewoners Brokopondo en ressort Boven-Suriname gaan voor behoud naam Afobakaweg

Naar aanleiding van het verzoek van de stichting Kela Kie Poedja om de Afobakaweg te vernoemen naar ir. Henk Ramdin (oud-directeur van Suralco), zeggen bewoners van Brokopondo en het ressort Boven-Suriname, dat de naam Afobakaweg moet blijven. De naam Afobaka heeft voor hen een historische betekenis.

Volgens professor Frank Jabini stamt de term Afobaka uit de periode 1762-1765. De eerste granman der Saramaccaners Abini had een kamp opgezet in het gebied dat nu bekend staat als Afobaka, nabij de monding van de Sarakreek. Toen een delegatie van de koloniale overheid hem vroeg, wat hij in het gebied deed, gaf hij aan “mi nango a mi afo baka,” wat letterlijk betekent “ik ga terug naar mijn voorouders.” 

Deze term geldt nog steeds voor de nakomelingen van de marrons die richting Brokopondo en Boven-Suriname gaan via de Afobakaweg, dus ze gaan naar de plek van hun voorouders. De Afobakaweg een andere naam geven zal zeker stuiten op weerstand van de bewoners van het district Brokopondo en het Boven-Suriname gebied. 

Jabini heeft contact opgenomen met de voorzitter van de stichting, maar die blijft op zijn strepen staan dat het verzoek niet zal worden ingetrokken. 

VP 

error: Kopiëren mag niet!