Inheemsen eisen intrekking voorstellen grondconversie

De ondervoorzitter van de Vereniging van Inheemse Dorpshoofden in Suriname (VIDS) en tevens voorzitter van de Kaliña en Lokono Inheemsen Beneden Marowijne (KLIM), kapitein Jona Gunters, laat weten dat de inheemse gemeenschap zich niet kan vinden de voorgestelde plannen tot grondconversie.

Na intern beraad is de eis “onmiddellijke intrekking van reeds bestaande gronduitgifte, grondhuur dan wel eigendom in inheemse woon- en leefgebieden”. Voorgesteld wordt dat een nieuw artikel wordt toegevoegd in de voorgestelde wetswijziging van Decreet Uitgifte Domeingrond: “verbod op grondconversie naar eigendom op grond van, of ligt binnen of overlapt met traditionele woon- en leefgebieden van de inheemse volken c.q. gemeenschappen”.

Vanuit beide organisaties wordt ook gesteld om bij een dergelijke wetswijziging de rechthebbenden zo breed mogelijk te consulteren. Het gaat volgens een verklaring van de inheemsen om de consultatie van zowel de inheemsen als de tribale volken bij zulke aangelegenheden.

Ook vragen de inheemsen zich af waarom er zo’n haast is met de wet. “Het gaat om ons als rechthebbenden. Onze rechten zijn internationaal erkend.” Gewezen wordt op het feit, dat er vonnissen lopen tegen Suriname op dit punt. “Aanname van deze wijziging zal een nieuwe inbreuk betekenen op de verplichtingen van de staat Suriname en een nieuwe schending van het Inter Amerikaans vonnis”, aldus de organisaties VIDS en KLIM.

RB

error: Kopiëren mag niet!