Ondertekening Common Security Masterplan historisch moment in samenwerking drie Guyana’s

Minister Krishna Mathoera van Defensie, premier Mark Phillips (Guyana) en brigadier-generaal Régis Colcombet (Frankrijk) hebben donderdag 26 augustus hun handtekening geplaatst onder een Common Security Masterplan. Mathoera nam deel aan de Guiana Shield Strategic Dialogue op 25, 26 en 27 augustus te Cayenne, Frans-Guyana, waar gesproken werd over gezamenlijke veiligheidsdreigingen en uitdagingen waar de landen voor staan, aldus de Communicatie Dienst Suriname. 

De Surinaamse delegatie is inmiddels teruggekeerd. Minister Mathoera benadrukt, dat de ondertekening van dit masterplan een historisch moment is in de samenwerking tussen de drie landen. “Het is ook historisch, omdat de landen voor het eerst bij elkaar zijn gekomen. De gesprekken waren heel open. Alle drie landen hebben hun uitdagingen gepresenteerd en er is gesproken over hoe wij onze strategieën zodanig gaan formuleren dat ons territoir, onze natuurlijke hulpbronnen, maar bovenal onze mensen optimaal beschermen.”

Mathoera benadrukt, dat we leven in een wereld die erg onvoorspelbaar is en waar we heel erg met elkaar verbonden zijn. “Het is daarom belangrijk dat we onze middelen heel effectief en efficiënt inzetten bij de gezamenlijke strategische belangen.”

Suriname, Guyana en Frans-Guyana staan voor dezelfde uitdagingen op het gebied van veiligheid, ongecontroleerd personenverkeer, klimaatdreigingen, de strijd tegen drugs en illegale goudwinning. Een van de afspraken is daarom om de gezamenlijke land-, rivier- en zeepatrouilles op te voeren. Daarnaast zullen de landen aan de hand van informatie-uitwisseling tijdig kunnen optreden tegen verschillende dreigingen. 

Het ligt in de bedoeling dat de drie landen jaarlijks bij elkaar zullen komen om deze samenwerking te evalueren. Bij deze eerste Guiana Shield Strategic Dialogue waren van het Surinaams Nationaal Leger (NL) ook aanwezig luitenant-kolonel Werner Kioe A Sen (plaatsvervangend bevelhebber) en luitenant-kolonel Franklin Blokland (commandant marine). Van Franse zijde waren verder aanwezig ambassadeur Antoine Joly, generaal-majoor Xavier Buisson, brigadier-generaal Thomas Lorne uit Parijs en brigadier-generaal Laurent Mercier. Van de Guyanese delegatie waren aanwezig brigadier-generaal Godfrey Bess.

error: Kopiëren mag niet!