Nationaal Leger op alles voorbereid rond uitspraak vonnis Krijgsraad in 8 december zaak-Bouterse

Het Nationaal Leger blijkt zich op alles voor te bereiden rond de definitieve vonnis-uitspraak maandag 30 augustus door de Krijgsraad in de zaak van de hoofdverdachte in het 8 decemberstrafproces, oud-president Desi Bouterse.

De waarnemend bevelhebber van het Nationaal Leger, Henri van Axeldongen, gaat in een vrijdag 27 augustus uitgevaardigde order uitgebreid in op te nemen maatregelen onder de naam ‘Operatie Alertheid’.

Volgens de bevelhebber is een demonstratie van aanhangers van Bouterse maandag niet uitgesloten. Met ondersteuning van het Korps Politie Suriname gaat het leger de rust, orde en veiligheid handhaven. Op wegen in en rond Paramaribo zullen dag en nacht patrouilles worden uitgevoerd onder andere op wegen langs nutsbedrijven en gerechtsgebouwen van zaterdag 28 tot en met maandag 30 augustus.

Als bijlage bij de order bevinden zich ‘Geweldsinstructies’ waarin onder meer is opgenomen, dat niets in die instructies een lid van het Nationaal Leger ‘verbiedt om alle mogelijke gepaste acties te ondernemen bij persoonlijke zelfverdediging en verdediging van uw eenheid’. ‘Vuurwapengeweld wordt uitsluitend toegepast als er een daadwerkelijke dreiging bestaat voor het eigen leven en dat van derden. Vernietiging of verwonding van personen of bezitting is verboden.’

Aan het slot van de geweldsinstructies staat onder meer vermeld, dat burgers en bezittingen gerespecteerd moeten worden en dat ‘excessief geweld tegen de mensheid’ moet worden vermeden.

PK

error: Kopiëren mag niet!