“Met huidige situatie is het nog moeilijker voor taxichauffeurs’

“Met de huidige situatie in het land is het nog moeilijker voor taxichauffeurs”, zeggen enkele taxichauffeur tijdens een gesprek tegenover de krant.

“Het weer is ook zo heet en de klanten geven daarnaast ook aan dat de tarief hoog is. Ik kan daaraan niet veel doen zolang de benzineprijs stijgt, dan gaan de tarieven ook stijgen. Hier in Suriname ligt alles in handen van de koers. Zolang er sprake is van koersstijging heb je ook dat prijzen overal gaat stijgen. Nu met zo een weer is het rijden met airco ook nodig. Je hebr enkele klanten die erom vragen, maar ook enkelen van ons doen het vanzelf. Maar, het tarief blijft hetzelfde alleen is het veranderd per afstand. Je betaalde bijvoorbeeld vroeger van Kwatta naar de stad SRD 15, maar nu is het tussen SRD 25 en 40. Niet een ieder hanteert dezelfde prijs, dus je gaat vaak een verschil zien. We proberen dagelijks klanten te krijgen, ook proberen enkele mensen thuis te blijven. En dat betekent verlies voor ons. Ook is er straks geen school meer, dus nog een dubbel verlies. Hoe wij in de avond niet kunnen rijden, maakt dat het nog moeilijker is”, zegt de taxichauffeur.

“Ik kon in de avonduren nog mijn winsten maken. Maar, het is nu veel moeilijker. Ook heb je nu veel meer paniek in de avond, waardoor er aanrijdingen ontstaan. De mensen haasten zich vanwege de avondklok, maar door het gehaast let je niet goed op en dan heb je het. De avondklok moet opgeheven worden. Het betekent dan meer werkmogelijkheden om aan geld te komen en toch uit te komen met de lasten en privébetalingen. Zo is het helemaal niet te doen, maar ik vind dat er toch extra beveiliging moet zijn over straat om bepaalde dingen te voorkomen”, zegt de taxichauffeur.

Rijden op borg

“Extra controle zal misschien voor weinig ongelukken zorgen. Ook moeten de prijzen dalen, voor velen is het niet te doen. Anderen komen niet uit en leven op borg, hoe lang gaat dat nog gebeuren? Bij mij kan er maar twee keer op borg gereden worden, maar er moet wel voor gezorgd worden dat het dan de volgende keer betaald wordt. We proberen elkaar zo te helpen, maar heb gemerkt dat het toch moeilijk gaat. Je hebt anderen die het betalen en anderen die niet komen opdagen. Zo wordt er dan niet meer gereden door mij of een van mijn collega’s. Ik hoop dat het makkelijker wordt, want zo kunnen we beide niet vooruit als taxichauffeur zowel als burger.” 

TM

error: Kopiëren mag niet!