Het muziekinstrument van inheemsen, de sambura

Een bekend muziekinstrument is de sambura. Het is een muziekinstrument van de inheemsen. Mark Lassoe, meer bekend als Mark Langaman, vertelt in gesprek met Dagblad Suriname uitgebreid over de sambura.

Het muziekinstrument wordt gemaakt van een uitgeholde boomstam. De werkwijze om een sambura te maken is de volgende. Een boomstam uithollen met bijtel of machine, verfijnen en lianen plaatsen. Het krijgt zes lianen waaronder twee grote lianen die zijn bestemd om de drum strak te krijgen. De andere vier lianen dienen om het vel te ondersteunen zodat het strak blijft. De liaan noemt men wameh en komt voor langs de kreken.

De pingo- of pakiravellen zijn altijd gebruikt bij dit muziekinstrument. Heden ten dage wordt de pingo of pakira meer bereid als een maaltijd en voor de sambura worden ook schapen- en geitenvellen gespannen. Die klinken ook heel mooi.

Het instrument wordt ook mooi beschilderd met inheemse tekeningen. Daarna is het gereed om bespeeld te worden.

Er zijn drumsoorten bijvoorbeeld, de bongo, apinti, allemaal hebben verschillende tonen. De sambura heeft maar 1 toon, bijvoorbeeld boem… boem… Sambura wordt merendeels gebruik tijdens traditionele aangelegenheden zoals poerblaka, ook wel epekodono genoemd en siksi wiki.

Mark is jaren actief bezig in de muziekscene. Hij is vanaf zijn 12e bezig met het maken van muziek. Hij was in het koor van een culturelegroep tevens drummer. Hij begon als leerling en nadat hij ervaring had opgedaan heeft hij zijn eigen sambura groep opgericht genaamd Sambura Woyupore (echo van mijn drum). Hij houdt zich ook bezig met vervaardigen van de sambura.

Mark Lassoe heeft momenteel 3 sambura’s af en 2 moeten nog afgerond worden. De bedoeling is dat het van generatie tot generatie moet overgaan. 

(Khoesiaal P.)

error: Kopiëren mag niet!