De criminele geschiedenis van Bouterse

Desi Bouterse heeft onlangs tegenover de politie verklaard, dat hij vermoedt dat de diefstal van wapens uit zijn wapenkamer vermoedelijk door zijn kleinzoon Walter Bouterse is gepleegd. Walter Bouterse was de kleinzoon van Desi Bouterse, NDP-voorzitter, ex-president van ons land, ex-legerleider en ex-dictator van Suriname.  

Geschiedenis van criminaliteit door Desi 

Desi Bouterse (75) is van huis uit militair. Na een gewapende coup kwam hij in 1980 samen met 15 andere onderofficieren van het Nationaal Leger aan de macht in ons land. Bouterse was de  facto leider van het land tussen 1980-1987. Ook na de terugkeer van de democratie bleef Bouterse aanzitten als legerbaas. In die periode zijn er meerdere schendingen van mensenrechten geweest.

Ook is Bouterse volgens verklaring van onder andere zijn kameraden in de groep van 16, betrokken geweest bij onder andere internationale drugscriminaliteit en internationale wapenhandel. Bouterse zou volgens verklaringen van de inmiddels overleden Ruben Rozendaal, wapens uit het buitenland, waaronder Libië, hebben laten halen en deze laten smokkelen naar de Colombiaanse rebellenbeweging FARC in ruil voor cocaïne. Volgens door Wikileaks gepubliceerde Amerikaanse stukken uit 2006 zou Bouterse met de hulp van de Guyanese crimineel Roger Khan wapens smokkelen voor de FARC in ruil voor drugs.

Bouterse werd op 16 juli 1999 in Nederland voor zijn betrokkenheid bij een drugstransport van 474 kilogram cocaïne, dat in 1997 werd onderschept in de haven van Stellendam, bij verstek tot zestien jaar gevangenisstraf veroordeeld. Nadat zijn advocaat Bram Moszkowicz in hoger beroep ging werd de straf verlaagd tot elf jaar. Door dit vonnis kon Bouterse ook tijdens zijn presidentschap geen voet zetten op Nederlandse of Europese bodem. Bouterse en zijn partijgenoten bij de NDP hebben steeds aangegeven, dat het gaat om een politieke veroordeling. 

Dino ook betrokken 

Dino is de zoon van Desi Bouterse. Hij zit momenteel gevangen in Yazzoo City, een gevangenis in de Amerikaanse staat Mississippi. Dino Bouterse is veroordeeld tot 16 jaar en drie maanden gevangenisstraf door de Amerikaanse Justitite voor het onder meer schuldig zijn aan drugssmokkel. De verdediging van Dino Bouterse, waar ook de Surinaamse advocaat Irvin Kanhai bij zat, heeft destijds ervoor gekozen om gedeeltelijk schuld te bekennen, in ruil voor strafvermindering. In de VS is dit een normale aangelegenheid, waarbij afspraken worden gemaakt tussen de aanklager en de verdediging.

Ook in Suriname heeft Dino Bouterse een strafblad. In september 2004 werd Dino aangehouden in verband met een enorme vondst van illegale zware wapens in een autospuiterij in een buitenwijk van Paramaribo. Tot de in beslag genomen partij behoorden geweren met munitie, handgranaten, granaatwerpers, mortieren en dynamiet. In 2005 werd Dino veroordeeld en heeft daarvan 3 jaren uitgezeten in de Surinaamse cel.

Nadat zijn vader president werd, werd Dino opgenomen in de leiding van een speciale anti-terreureenheid, de Counter Terrorism Unit (CTU). President Bouterse zei destijds “hier spreekt een trotse vader. Voor deze unit hebben we de allerbesten nodig. En op dit gebied is mijn zoon de allerbeste”.

Hoofdstuk Meriba

Romano Meriba is de pleegzoon van Desi Bouterse. Ook hij is vaak in aanraking geweest met Justitie in Suriname. Meriba is in 2005 veroordeeld. Toen kreeg hij 15 jaar celstraf voor roofmoord en doodslag. Ex-president Bouterse verleende hem na 6 jaar gratie. Dat leidde destijds tot veel kritiek. In het parlement werd hiertegen een motie ingediend, die echter sneuvelde.

In 2017 werd Meriba veroordeeld tot drie en een half jaar cel, onder aftrek van de tijd in voorarrest doorgebracht. Hij was samen met drie comparanten 22 maanden in voorarrest. Het Openbaar Ministerie had destijds tien jaar geëist tegen Meriba. Het Openbaar Ministerie stelde, dat Meriba het plan beraamd had om de ondernemer R.S. op 9 november 2015 te beroven. Daarbij kwam de politie snel in actie en twee criminelen werden gedood door politiekogels.

In april 2018 kwam Meriba vrij, nadat hij twee derde van zijn straf had uitgezeten. Zijn advocaten hebben met succes zijn vervroegde invrijheidstelling gevraagd. Gedetineerden die 2/3 van hun straf hebben uitgezeten, kunnen de gevangenis verlaten indien er geen zicht is op behandeling van de zaak in hoger beroep. Vorig jaar kwam Meriba weer in het nieuws, nadat er schoten werden gelost bij zijn woning. Volgens hem ging het om een bende.

error: Kopiëren mag niet!