ABOS steunt inheemsen in kwestie grondconversie

Het is voor Martin Atencio, voorzitter van de Algemene Belangenorganisatie Suriname (ABOS) ,van groot belang dat grondconversie niet zonder meer plaatsvindt. Als half inheemse heeft hij reeds contacten met onder meer de mensen van Matta alwaar er rondom het gebied sprake is van grondhuur.

“Bij een conversie zit je dan met de situatie dat de inwoners van dorpen worden geconfronteerd met eigendomskwesties.” Die gevolgen noemt Atencio desastreus voor de inheemse gemeenschappen. “Wij zijn geen voorstander van grondconversie.”

Dat het VHP-Assembleelid Mahinder Jogi met dit voorstel is gekomen ligt volgens Atencio aan het feit, dat hij over veel gronden bezit. “Hij heeft zich veel gronden toegeëigend”, laat de voorzitter van ABOS weten.

Atencio merkt op, dat per decreet is geregeld dat wanneer een grondaanvrager een grond toegewezen heeft gekregen en deze in vervallen toestand laat, de staat dan het recht heeft om deze terug te doen keren in de boezem van de staat.

Atencio maakt zich grote zorgen, dat wanneer grondconversie mogelijk wordt, vele kapitalisten gronden in eigendom zullen krijgen. “En dan wordt er daarna niets overgelaten aan de generaties die nog moeten komen”, zegt hij. De voorzitter van de ABOS zegt daarom dat zijn organisatie de inheemsen ten volle ondersteunt in deze kwestie.  

RB

error: Kopiëren mag niet!