Het ‘klapstoeltjes-besluit’ niet begrepen

Onlangs bereikten het ministerie van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT) en de Particuliere Lijnbushouders Organisatie, PLO, een overeenkomst inzake nieuwe verhoogde bustarieven en meteen nam de regering ook maar het besluit om toestemming te verlenen om de klapstoeltjes weer te plaatsen in de bussen.

Als onderdeel van de Covid-19 protocollen mochten de klapstoeltjes niet worden gebruikt. Maar, terwijl de beruchte Delta-variant al zijn intrede in het land had gedaan, mochten die stoeltjes dus weer gewoon in de bussen geplaatst worden. Het besluit leidde direct tot verontwaardigde reacties in de samenleving. Burgers begrijpen de maatregel niet en vrezen een toenemend Covid-besmettingsrisico wanneer ze in een bus stappen. 

Ook het NDP-Assembleelid Melvin Bouva was en is verontwaardigd. Zo liet hij donderdag 19 augustus blijken tijdens een openbare vergadering van de Assemblee. Hij wees op de gevaarlijke situatie voor besmetting met het Covid-19 virus die ontstaat nu de klapstoeltjes weer in bussen aanwezig zijn. “De mensen zitten als parkieten in een rij op elkaar”, sprak Bouva. 

Controle?

Hij drong erop aan om het  besluit te herzien. Er moet volgens hem niet gekozen worden voor geld boven gezondheid. TCT-minister ad interim Uraiqit Ramsaran had bij de beantwoording van vragen gezegd, dat het besluit over het aantal passagiers in de bussen genomen is in het kader van normalisatie. Het ministerie zou de controle opvoeren. Maar, feit is, zo is Dagblad Suriname gebleken, dat veel buspassagiers geen enkele vorm van controle door de autoriteiten waarnemen, terwijl nu bussen volgepropt met passagiers rijden. Van enige 1.5 meter afstand is geen sprake, laat staan dat iedere passagier en buschauffeur een mond/-neuskap draagt.

‘Klapstoeltjes terug op basis bestaande protocollen’

Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid reageert kort op een vraag van Dagblad Suriname waarom de klapstoeltjes terug zijn in bussen: “Wij hebben op basis van bestaande protocollen en internationaal gangbare protocollen besloten om de klapstoelen weer te plaatsen, waarbij nog steeds de Mohana-regels strak in de gaten gehouden worden.” (Mohana-regels: 1) mond-/neuskapje dragen, 2) handen wassen en 3) 1.5 meter afstand in acht nemen)

1.5 meter afstand in een bus: onmogelijk…..

Overigens, ook zonder de klapstoeltjes zaten passagiers al dicht tegen elkaar aan in de bussen en was er sprake van een hoog besmettingsgevaar en van het zich niet houden aan de 1.5 meter afstand. Zit je naast iemand in een bus, dan is er überhaupt geen sprake van welke ruimte in afstand dan ook. Reden genoeg voor veel mensen om een rit met een bus zoveel als mogelijk te vermijden.

‘Beleid van de overheid is onduidelijk’

Ricky Stutgard, uitgesproken kritikaster van het algemene Covid-19-maatregelen beleid zegt in een reactie: “Het beleid van de overheid is onduidelijk. Aan de ene kant zeggen zij zelf hoe gevaarlijk het Delta-virus is, maar aan de andere kant blijkt het niet uit de maatregelen die ze treffen. Het is onbegrijpelijk als ze echt wel vinden dat het Delta-virus werkelijk zo gevaarlijk en dodelijk is. Maar, zelf heb ik een totaal andere mening over al die varianten die een voor een op hun beurt wachten om dan de wereld te “gijzelen”.”

PK

error: Kopiëren mag niet!