Wat leren we uit het bezoek van onze president aan Guyana

Het was goed dat onze president ons buurland heeft bezocht. Je moet immers altijd weten wat de pijnpunten zijn met je buren en wat je samen kunt doen. Uiteindelijk moet er iets positiefs uit rollen al is het minimaal in het voordeel van ons eigen land. Voor u verder leest, ik ben geen VHP’er. Heb wel bij de verkiezingen voor de VHP gestemd, omdat ik mijn stem niet verloren wilde laten gaan. Dus, het was eerder geen stem voor de VHP, maar een stem tegen de NDP. Een volgende keer kijk ik wie goed doet voor mij als burger en in algemene zin voor het land. Want als het niet goed gaat met mij en familie kan ik ook niets betekenen voor ons land.


Nu u dit weet kunt u verder lezen

Als een land dat haar schulden niet kan betalen, zou het gewenst zijn dat de president met een bescheiden groep zijn bezoek kon afleggen. Maar, naar het schijnt is het zo, hoe armer we zijn, hoe groter we willen. Dat is een teken van hoogmoed waanzin. Zo’n voorbeeld hebben we al eerder gezien bij de presidenten Wijdenbosch en Bouterse. Nu zien we een soortgelijke trend. President Venetiaan en Shankar zijn een uitzondering in deze.

Dat president Santokhi zijn eigen voertuig heeft laten transporteren naar Guyana om wat hij noemde veiligheidsredenen is ook een teken van hoogmoed waanzin. Dit heb ik voor het eerst gehoord en gezien van een Surinaamse staatshoofd. Hiermee heeft hij dan gezegd, dat de Guyanese veiligheidsdienst niet te vertrouwen is, dat Guyana een crimineel land is.

Overigens eigen voertuigen gebruiken in een gastland zien we alleen bij enkele grote regeringsleiders, zoals de Amerikaanse president.

Wat is zo geweldig aan het voertuig van president Santokhi vergeleken met de The Beast zoals die van de Amerikaanse president wordt genoemd https://en.wikipedia.org/wiki/Presidential_state_car_(United_States)


Guyana heeft grote leiders in het land gehad die niet met hun voertuig zijn gekomen. Zo recent nog Sheikh Ahmed Dalmook Juma Al Maktoum van de Verenigde Arabische Emiraten, met zijn eigen privé lineair jet, niet met eigen auto en een delegatie van acht mensen.

Zal onze president ook zijn voertuig mee nemen naar Nederland, dat bekend staat als narco staat waar toppers op klaarlichte dag worden neergeschoten. Zie onlangs de moord op misdaadverslaggever Peter R. de Vries.


Wat heeft onze president opgebracht voor ons land?

Hij zal Guyanese vissers nu rechtstreeks voorzien van een visvergunning om te vissen in onze wateren. De reden dat personen in ons land visvergunningen bemachtigen is, dat deze worden verhuurd-verkocht voor hoge bedragen aan Guyanezen. Het is al jaren bekend dat Surinamers niet bereid zijn aan visserij te gaan doen en twee weken weg te willen blijven. Het zijn inderdaad andere nationaliteiten die dat doen, in grote meerderheid. Ongelijk kan ik de president niet geven in deze, maar er moet een goed evenwicht gezocht worden in hoeveel procent buitenlanders een vergunning krijgen, dat men zich binnen de regels houdt van hoeveelheid en bovenal hun vangsten verplicht zijn af te leveren aan Suriname, zodat wij de verwerking voor lokaal gebruik en export doen.

Wel opmerkelijk in deze is, dat de president ronduit gewag maakt van verkopen en of verhuren. Hij heeft nog geen enkele aanhouding in deze laten verrichten, terwijl hij zegt bekend ermee te zijn.


Zaaizaad van Guyana

Met veel bravoure heeft de president ook bekend gemaakt, dat de Guyanezen bereid zijn aan ons zaaizaad ten behoeve van de rijstbouw te verkopen. Dat ziet hij als een verwezenlijking. Omdat naar zijn zeggen rijstverbouwers onze kwaliteit niet goed vinden en niet kunnen exporteren naar Europa. Het is een belediging dat hij het al een verdienste ziet. De Guyanezen gaan altijd willen verkopen. Wie wil niet verkopen? Ook is het bekend dat men in onze rijstbouw al vele jaren ook Guyanese rijst zaaizaad gebruikt. De president geeft dan direct aan, dat ons eigen ADRON, waar enkele honderden mensen werken, niet deugt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Stichting_Nationaal_Rijstonderzoeks_Instituut

De president moet ons ook zeggen wie de rijstverbouwers zijn die hem hebben gemeld. Of deugt hun onderneming op zich zelve niet?

In andere delen komt ik terug op het bezoek van president Santokhi aan ons buurland.

In dit deel kan alvast gezegd worden, dat de Guyanezen voordeel hebben gehaald uit het bezoek van president Santokhi. Ze hebben winst behaald en we hebben niets kunnen verkopen. Wanneer je je eigen bedrijfsleven mee neemt, dan moet ze iets verkopen. Ik hoop dat de president snel wijs wordt en een veel bescheidener gaat doen.

Iwan K.R.

error: Kopiëren mag niet!