Parkeerwachters en racesport institutionaliseren

Het voorstel om het fenomeen van parkeerwachters in de omgeving van ziekenhuizen en in de binnenstad uit de “illegale” sfeer te halen en te institutionaliseren is zo gek nog niet. En als oplossing voor het illegaal racen op de openbare weg zou hetzelfde moeten gebeuren, namelijk de racesport institutionaliseren. Een veilige racebaan is daar onderdeel van. Daarmee komt men tegemoet aan de drang die bij menige jonge mensen bestaat om te racen. Door zowel parkeerwachters als de racesport te institutionaliseren wordt bijgedragen aan de verhoging van de verkeersveiligheid.

Deze voorstellen deed Assembleelid Ebu Jones (NDP) tijdens de debatten over wijzigingen van de Rijwet. Verbetering van de verkeersveiligheid staat daarbij centraal. Het verbieden bij wet of middels regelgeving alleen, is niet de oplossing. Met praktische alternatieven voor het fenomeen van illegale parkeerwachters en illegaal racen op de openbare weg, ontstaat er een win-win situatie.

Lastige parkeerwachters

Illegale parkeerwachters worden door haast een ieder als last ervaren. En als ze duidelijk worden gemaakt dat hun diensten niet gewenst zijn gebeurt het niet zelden dat de automobilist direct of indirect “bedreigd” wordt. Ook zorgen ze voor onveilige verkeerssituaties. Het voorstel van Ebu Jones is om de parkeerwachters te registreren en ze wat basiszaken bij te brengen verkeersveiligheid rakende. Door ze in de legale sfeer te brengen kunnen ze op legale manier een stuk brood verdienen. Want je kunt de mensen ook niet kwalijk nemen dat ze een broodje willen verdienen. Het verbieden gaat niet helpen, want ze blijven toch opduiken. Door parkeerwachters te institutionaliseren ontstaat er een stuk orde en veiligheid, en wordt werkgelegenheid gecreëerd. Deze oplossing heeft in andere landen heel goed gewerkt.

Drang om te racen

Op social media ziet men wel eens trotse posts van beelden van autoracen op openbare wegen tijdens de kleine uurtjes van de nacht. Zeer gevaarlijke verkeerssituaties ontstaan daarbij. Niet alleen voor de “racers, maar ook voor de onnozele automobilist of andere weggebruikers. Het is verboden en toch gebeurt het. De behoefte en de drang bij menige jonge mensen om te racen is er en zal er blijven zijn. Het gaat thans erom om deze behoefte en de drang vanuit de illegale sfeer met levensgevaarlijke situaties, te kanaliseren naar de legale sfeer in een veilige omgeving.

Ebu Jones pleit voor het institutionaliseren van de racesport en het aanleggen van een racebaan. In het district Para is enkele jaren geleden door een motorsportclub (Motosur) een baan aangelegd voor dragraces. Met deze club zou alvast gesproken over haar inzichten met betrekking tot het institutionaliseren van de racesport. De motorrace evenementen van Stichting Motosur in recente jaren hebben altijd heel veel mensen op de been gebracht. De behoefte aan motorrace sport zowel bij publiek als bij de racers is groot. Waar het in essentie om gaat is om manieren te vinden om het illegaal racen op de openbare weg tot het verleden te laten behoren.-

SS

error: Kopiëren mag niet!