‘Dorpen achterland moeten bepaalde ondersteuning krijgen van Justitie en Politie’

Minister van Justitie en Politie Kenneth Amoksi was donderdag 19 augustus als gast uitgenodigd in het programma Apache Actueel. Er werd onder andere met de minister gesproken over de veiligheid in het achterland van Suriname.

Raoel Swedo, de voorzitter van Stichting Apache, geeft tegenover de redactie van Dagblad Suriname aan waarom het zo belangrijk is dat er ook controles in de inheemse dorpen wordt uitgeoefend. “We vinden het belangrijk dat de kapiteins in de dorpen een bepaalde ondersteuning krijgen middels een unit van Justitie en Politie.” Swedo stelt dat er in de afgelopen tijden er toch wat gevallen zich hebben voorgedaan in de dorpen, zoals het geval van de wijlen kapitein van Matta. Ook geeft hij aan dat er bij een van de winkels voor Powakka een poging van roofoverval zou plaatsvinden, waarbij de politie direct in de omgeving was en dat kon voorkomen. “Het is altijd goed om vanuit het gezag van de kapitein in samenwerking met Justitie een bepaalde unit op te zetten die dichtbij de dorpen is.”

Ook is het volgens Swedo belangrijk dat inheemse jongeren de mogelijkheid krijgen om te participeren binnen de eenheden van de Justitie. “We willen niet meer dat onze inheemse jongeren in het achterland zich minder voelen en zich beperkt voelen. Die motivatie willen we ondersteunen, dat men ziet dat de verschillende autoriteiten dichterbij de dorpen komen. En dat er van daaruit bekeken kan worden hoe de inheemse jongeren te motiveren om binnen de eenheden van de justitie te participeren.”

Swedo geeft te kennen, dat het altijd prettig is als er mensen in de dorpen zijn met een bepaalde deskundigheid. Bijvoorbeeld iemand die een EHBO-opleiding gevolgd heeft. Vanwege de beperking, dat er niet in alle dorpen binnen een fractie van een bepaalde tijd een ambulance of traumahelikopter kan zijn, stelt Swedo dat het prettig is als ze dan een deskundige hebben die alvast met het eerste werk kan beginnen, alvorens de specialisten inkomen. Zo zal het dus ook gemakkelijk zijn voor Justitie en Politie als ze overal hun mensen hebben, in het bijzonder de inheemse participanten.  Daarom vindt Swedo het ook belangrijk dat inheemse jongeren terecht kunnen komen binnen de eenheden van Justitie zoals het Korps Politie Suriname en Korps Brandweer Suriname. Jongeren die hun studie hebben afgerond en bijvoorbeeld brandweerman willen worden krijgen met obstakels te maken, omdat de mogelijkheid er bijvoorbeeld niet is om elke dag naar de stad te kunnen gaan of omdat ouders het zich niet kunnen permitteren.

“Vandaar dat Stichting Apache samenwerking met Justitie heeft gevraagd. Om te kijken hoe we kunnen gaan richting oplossingsmodellen en een tussenweg kunnen vinden.”

De minister van Justitie en Politie is uitgenodigd door Stichting Apache, om te vernemen wat het beleid is vanuit Justitie richting de inheemse dorpen. “We weten dat Justitie al bezig is hiermee, maar wanneer mensen alleen gefocust zijn op Paramaribo en geen aandacht hebben voor de dorpen in het achterland, dan zijn wij wel degene die aandacht hiervoor vragen. Voor ons is belangrijk: Hoe veilig maken wij het achterland? Tegenwoordig worden ook ondernemers aangevallen. Het gaat dus om het gehele achterland dat veilig gesteld moet worden.”

“We kunnen ons gerustgesteld voelen, omdat de minister heeft aangegeven dat hij op een lijn is met de stichting, qua uitvoeringen dat het z’n aandacht heeft.” Swedo laat weten dat minister Amoksi zijn woord heeft gegeven aan Stichting Apache.

SK

error: Kopiëren mag niet!