Eddie Jharap: “Huidige president moet vaker zijn tanden laten zien!”

“Staatsolie moet door elke rechtgeaarde Surinamer gekoesterd worden”

Eddie Jharap, de voormalige Staatsolie-directeur, stelt dat hij nog steeds vertrouwen heeft in president Chan Santokhi, zo laat hij weten via social media. “Ik heb nog steeds vertrouwen in de huidige president. Ik vind wel dat hij als president vaker zijn tanden moet laten zien!” Hij schreef verder dat “als ik president van het land mocht zijn en met zo’n grote economische rotzooi worden geconfronteerd, zou ik gewoon in een spijkerbroek en een korte mouw hemd met een simpele Toyota naar het werk gaan. Al die opmerkingen over kleding en attributen van de president vind ik flauwe kul.”

Belang Staatsolie 

De voormalige Staatsolie-directeur stond ook bij het belang van de nationale oliemaatschappij. Hij zegt, “maak ik Facebook open en voel direct in het kruis getast” door een negatieve opmerking over Staatsolie. “Aangezien Staatsolie een deel van mij is, wil ik hierbij het volgende toevoegen: Jaarlijks ontvangt de minister van Financiën ten behoeve van het volk van Suriname uit Staatsolie: US$ 200-300 miljoen aan royalties, winstbelastingen en ook dividenden en haar aandelen in de goudproductie-investeringen in Suriname. Daarnaast hebben circa 2.000 Surinamers een hoogwaardige en goed betaalde baan bij diverse bedrijfsonderdelen van Staatsolie en circa 1.000 contractors verdienen ook een goede boterham uit Staatsolie’s activiteiten. De verwachtingen in de nabije toekomst zijn nog groter. Staatsolie moet door elke rechtgeaarde Surinamers gekoesterd worden”, stelt Jharap.

Staatsolie was failliet als ze voor lokale consumptie zouden produceren

Bedrijven die exporteren en vreemde valuta verdienen zullen met goed management de huidige crisis kunnen overleven. De voormalige Staatsolie-baas stelt verder, dat bedrijven die geen vreemde valuta verdienen moeite zullen hebben de bedrijfsvoering gaande te houden. Geschoold personeel zal wegtrekken, men zal moeilijk aan vreemde valuta komen, geen importen van grondstoffen en onderdelen kunnen betalen. Net als in de jaren 1985-1995. Staatsolie exporteert vandaag de dag nog een groot deel van haar productie en verdient vreemde valuta. Als alle productie van ruwe olie omgezet zou worden in gasoline voor de lokale markt, dan zou het bedrijf vandaag de lokale markt geheel moeten subsidiëren, goedkope SRD verdienen, verlies laten en failliet gaan.

“Als Staatsolie alle gasoline nodig voor de lokale consumptie zou produceren, dan was het bedrijf vandaag failliet”, aldus Jharap.

SAM

error: Kopiëren mag niet!