Eerste middelbare school Moengo in aanbouw

Op woensdag 18 augustus bezocht een delegatie onder leiding van op dat moment waarnemend president Ronnie Brunswijk en de minister van Onderwijs Wetenschap en Cultuur (MinOWC) Marie Levens, de middelbare school die te Moengo in aanbouw is.

In een reactie laten de woordvoersters van het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur, Gracia Ormskirk, (directrice Beroepsonderwijs) en Daniela Rosario (onderdirectrice ontwikkelingsdienst) de redactie van Dagblad Suriname weten, dat het gaat om een scholencomplex op middelbaar niveau in het district Marowijne. “De school is een donatie van vicepresident Ronnie Brunswijk aan de kinderen van Marowijne. Deze lokalen van de vicepresident zijn een bijdrage aan het grote middelbare scholen complex dat MinOWC op hetzelfde terrein aan het bouwen is. Het complex ligt ongeveer zeven kilometer verwijderd van het dorp Moengotapoe, dichtbij Albina.”

De woordvoersters geven aan, dat er op dit complex dag MBO-opleidingen zullen plaatsvinden. De onderwijzerswoningen die vlak achter de lokalen zijn gebouwd, zijn ook een bijdrage van de vicepresident. Het zal gaan om een scholengemeenschap waarbij gekeken zal worden naar het aantal leerlingen die naar Paramaribo afreizen voor de verschillende middelbare scholen. “Uit onderzoek is gebleken dat de meesten het IMEAO bezoeken. Uiteraard wordt het een scholengemeenschap om zoveel mogelijk te voorzien in de behoefte.”

Eerste middelbare school in Moengo

De woordvoerders laten weten, dat het gaat om de eerste middelbare school in Marowijne, te Moengo. De bouw van de school zal heel wat positieve ontwikkelingen met zich meebrengen, zoals ontwikkeling in het gebied en daarnaast zal het onderwijsproces in Moengo ook verbeterd worden. “Op de long run hoeven kinderen ook niet meer af te reizen naar Tamanredjo of naar Paramaribo om daar middelbaar onderwijs te volgen. Het is ook kostenbesparend voor ouders. Voorts blijven deze kinderen langer onder de aandacht van hun ouders.”

Plannen voor meer middelbare scholen

“Het ligt in het vooruitzicht om inderdaad meer scholen te gaan bouwen, zeer zeker omdat er vanuit het ministerie geen enkele obstakels moeten komen en ook omdat er vanuit het ministerie wordt uitgegaan van decentralisatie over dit aspect.” Het doel hiervan is om de leerlingen zoveel mogelijk onderwijs te laten genieten in hun eigen omgeving. Maar, het grote probleem is vaak het feit dat er geen of nauwelijks financiële middelen beschikbaar zijn. “Het ministerie probeert altijd een middenweg te creëren en landelijk na te gaan waar de vraag het hoogst is om daar alvast op in te kunnen spelen. Het volgend traject is het scholencomplex te Hannover, Para, waar ook een middelbare school komt.”

Renovaties scholen

Het ministerie is op dit moment ook bezig met het renoveren van scholen. “Dit is een ongoing proces, dat gerealiseerd wordt zodra de middelen ter beschikking zijn. De onder water gelopen scholen worden door de zware  regenbuien van de afgelopen periode aangepakt. Er wordt  hieraan hard gewerkt, zodat de scholen binnen korte tijd, startklaar zijn.” Het ministerie van OWC is zich ervan bewust dat alles weer in orde moet zijn, wanneer de scholen in oktober van start gaan, zodat de lessen optimaal verzorgd kunnen worden. “Alhoewel wij nog heel veel rekening dienen te houden met de Covid-situatie in het land, is het ministerie al gestart met opruiming en renovatie werkzaamheden binnen de scholen.”

SK

error: Kopiëren mag niet!