China staat stellen toe om derde kind te krijgen om een demografische crisis te voorkomen

China zal koppels nu toestaan om legaal een derde kind te krijgen, omdat het probeert een demografische crisis af te wenden die zijn hoop op meer welvaart en wereldwijde invloed zou kunnen bedreigen.

De ceremoniële wetgever heeft vrijdag de Wet op de Bevolking en Gezinsplanning gewijzigd als onderdeel van een decennialange inspanning van de regerende Communistische Partij om de grootte van gezinnen te dicteren in overeenstemming met politieke richtlijnen. Het komt slechts zes jaar na de laatste wijziging.

Vanaf de jaren tachtig beperkte China de meeste paren strikt tot één kind, een beleid dat werd afgedwongen met dreigementen met boetes of verlies van banen, wat leidde tot misbruik, waaronder gedwongen abortussen. Een voorkeur voor zonen leidde ertoe dat ouders baby meisjes vermoordden, wat leidde tot een enorme onbalans in de geslachtsverhouding.

De regels werden in 2015 voor het eerst versoepeld om twee kinderen toe te laten, aangezien ambtenaren de dreigende gevolgen van het sterk dalende geboortecijfer erkenden. De overweldigende angst is dat China oud zal worden voordat het rijk wordt.

China prees lange tijd zijn eenkindbeleid als een succes in het voorkomen van 400 miljoen extra geboorten in ’s werelds meest bevolkte land, waardoor hulpbronnen werden bespaard en de economische groei werd gestimuleerd.

Het geboortecijfer in China, parallel aan de trends in Zuid-Korea, Thailand en andere Aziatische economieën, was echter al aan het dalen vóór de eenkindregel. Volgens de Wereldbank daalde het gemiddelde aantal kinderen per moeder van boven de zes in de jaren zestig tot onder de drie in 1980.

Ondertussen is het aantal mensen in de werkende leeftijd in China de afgelopen tien jaar gedaald en is de bevolking nauwelijks gegroeid, wat de spanningen in een vergrijzende samenleving nog vergroot. Een regering stelling van eens per decennium wees uit dat de bevolking vorig jaar steeg tot 1.411 miljard mensen, 72 miljoen meer dan in 2010.

Statistieken tonen aan dat vorig jaar 12 miljoen baby’s werden geboren, een daling van 18% ten opzichte van de 14,6 miljoen in 2019.

De 60-plussers, waarvan 264 miljoen, waren in 2020 goed voor 18,7% van de totale bevolking van het land, 5,44 procentpunten meer dan in 2010. Tegelijkertijd daalde de beroepsbevolking van 70,1% per jaar tot 63,3% van het totaal. tien jaar geleden.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: