Terreurgroepen in Afghanistan

Er zijn naar schatting 8.000-10.000 buitenlandse terroristische strijders in Afghanistan. Allen moeten een eed afleggen aan het ‘islamitische emiraat’ van de Taliban en velen steunen Al Qaida of de zogenaamde Islamitische Staat.

In de Doha-overeenkomst tussen de VS en de Taliban van februari 2020 die de regering-Trump bereikte, stemden de Taliban ermee in de banden met Al Qaida te verbreken en ervoor te zorgen dat Afghanistan niet opnieuw een toevluchtsoord voor terroristen wordt.

Uit een recent rapport van de Verenigde Naties bleek echter dat de groep “nauw verbonden” blijft met het terroristische netwerk.

Volgens het juni-rapport is Al Qaida aanwezig in ten minste 15 Afghaanse provincies, voornamelijk in de oostelijke, zuidelijke en zuidoostelijke regio’s. “Al-Qaida onderhoudt contact met de Taliban, maar heeft de openlijke communicatie met het Taliban-leiderschap tot een minimum beperkt in een poging om “zich neer te leggen” en de overeenkomst van Doha niet in gevaar te brengen”, aldus het rapport.

Naast de 60.000 man sterke Taliban, kern Al Qaida en Islamitische Staat, heeft Afghanistan echter een veilige haven geboden aan een echte who’s who van terroristen.

Het Haqqani-netwerk heeft meer dan 3.000 strijders en is de meest gevechtsklare strijdmacht van de Taliban, verantwoordelijk voor de dood of verwonding van honderden Amerikaanse troepen.

Islamitische Staat-Khorasan Provincie (ISKP) heeft zo’n 2.000 strijders. Tegelijkertijd heeft de Islamitische Staat in Irak en de Levant-Khorasan (ISIL-K) zo’n 1.500-2.000. Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP) heeft tussen de 2.500 en 6.000, terwijl de Turkistan Islamic Party 1.000 strijders heeft.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: