Verwacht niet snel veel oliegeld — Jagdeo(GUYANA)

Kaieteur News – Vice-president Bharrat Jagdeo van Guyana zegt dat Guyanezen in de toekomst nog geruime tijd binnen hun mogelijkheden zullen moeten leven, aangezien het land de komende jaren geen grote instroom van inkomsten uit de zich snel ontwikkelende olie- en gassector zal hebben.

Jagdeo deed de bekentenis tijdens een Baker’s Institute Conversation op dinsdag, terwijl hij de 2021 Offshore Technology Conference (OTC) bijwoonde, die momenteel aan de gang is in Houston, Texas, VS.
De vice-president leidt momenteel een lokale delegatie naar het jaarlijkse internationale evenement en werd gevraagd om een ​​perspectief te geven op de buitenlandse beleidsrelaties van Guyana in de regio in het licht van zijn hernieuwde rijkdom.
Daarom zei Jagdeo tegen de aanwezigen: “we zien onszelf nog niet rijk, olie-inkomsten, de omvang die grote stromen naar Guyana zou veroorzaken, zal de komende jaren niet komen.”
Volgens Jagdeo is “US $ 300 miljoen/US $ 400 miljoen per jaar nu niet veel geld en veel mensen denken, oh de rijkdom zal morgen komen of, het is hier vandaag en moeten plotseling beginnen met uitgeven.”

De vice-president was als zodanig onvermurwbaar: “we moeten in de toekomst nog geruime tijd binnen onze mogelijkheden leven.”
De vice-president verdubbelde zijn positie en merkte op: “Veel mensen geloven dat we veel geld te geven hebben”, en verwees naar een publiekelijk geuite mening, aanvankelijk door professor Clive Thomas, die een contante overdracht van US $ 5.000 aankondigde aan Guyanese families per jaar.
De vice-president verdraaide het argument en merkte echter op dat als een dergelijk beleid zou worden aangenomen, dit jaarlijks zo’n US $ 1 miljard zou kosten, “en we verzamelen slechts US $ 300 miljoen.”

Daartoe zei de vice-president dat personen onrealistisch de verwachtingen hadden gewekt van Guyanezen met betrekking tot hun olierijkdom voor politieke doeleinden.
Gevraagd om zijn visie voor Guyana op de lange tot middellange termijn te projecteren, wees de vice-president op grotere bijdragen aan de niet-olie-economie, die evenveel genereert als olie. Daartoe sprak hij over de diversificatie van de economie, met bijzondere aandacht voor het landbouwpotentieel van het land.
De vertraagde inkomsten van Guyana werden onlangs benadrukt in een rapport van juli 2021 van het Institute of Energy Economics and Financial Analysis (IEEFA).
In dat rapport had IEEFA-directeur Tom Sanzillo gedocumenteerd dat ExxonMobil Guyana tegen het einde van 2024 ongeveer 42,7 miljard dollar zal ontvangen, wat neerkomt op 85 procent van de opbrengst van ongeveer 555 miljoen vaten olie die gepland zijn om te worden geproduceerd uit het Stabroek-blok tijdens die periode — wat staat voor recupereerbare kosten zoals uitgaven en winsten.

In Guyana’s visie in dezelfde periode daarentegen verdient het land in totaal ongeveer 3,7 miljard dollar, waarvan 653 miljoen dollar zou vertegenwoordigen belastingen die door Guyana worden betaald namens de Amerikaanse oliegigant die in het Stabroek-blok actief is.
De totale royalty’s voor zijn olie voor Guyana aan het einde van 2024 zullen naar verwachting 523 miljoen dollar of 100 miljoen dollar minder zijn dan wat het land van zijn aandeel zal nemen, om als belasting naar de schatkist te gaan – gederfde inkomsten van ExxonMobil Guyana. De belastingen die Guyana naar verwachting eind 2024 zal betalen, bedragen ongeveer $ 653 miljoen.
Volgens de bevinding van Sanzillo zouden alleen al de ontwikkelingskosten die door Esso Exploration and Production Guyana Limited (EEPGL) in de periode moeten worden terugverdiend, ongeveer 24,7 miljard dollar bedragen van de totale verhaalbare kosten, vastgezet op 39,4 miljard dollar.
Sanzillo merkt in zijn rapport op dat ExxonMobil Guyana vóór 2020 al meer dan $ 3,4 miljard aan olie had geproduceerd en verkocht, terwijl de in dat jaar teruggevorderde kosten $ 2,2 miljard aan rekeningen bedroegen die moesten worden teruggevorderd van kostolie.
Volgens Sanzillo zullen ExxonMobil en zijn partners dit jaar naar verwachting 2,8 miljard dollar terugkrijgen als onderdeel van de veldontwikkelingskosten. Volgend jaar stijgt het bedrag naar 4 miljard dollar, vervolgens naar 4,7 miljard dollar in 2023 en 7,6 miljard dollar tegen het einde van 2024.
Deze publicatie had onlangs gemeld dat de exacte cijfers die worden afgetrokken, als onderdeel van de verhaalbare kosten door de verkoop van maar liefst 75 procent van de in het Stabroek-blok geproduceerde ruwe olie, voor een groot deel in het domein van de partners is gebleven en nooit is openbaar gedeeld.

De recente studie over de olie- en gasindustrie in Guyana en de economische aspecten van Sanzillo, had ontdekt dat EEPGL haar moederbedrijf ExxonMobil Corp., gevestigd in Texas, VS, in feite een forse Parent Company Overhead (PCO)-vergoeding betaalt als onderdeel van de herstelkosten. .
Een PCO-vergoeding wordt in zakelijke kringen beschreven als een vergoeding die door een operator aan zijn co-venturepartners in rekening wordt gebracht voor de kosten van ondersteunende diensten van zijn moederorganisatie, zoals Human Resources-beveiliging en inkoopdiensten, en wordt meestal in rekening gebracht op basis van een percentage van alle overige bedragen die ten laste van de gezamenlijke rekening komen.

Volgens Sanzillo in zijn analyse betaalde EEPGL vóór 2020 meer dan 73 miljoen dollar aan PCO-vergoedingen aan het moederbedrijf. Sanzillo zei in zijn rapport van juli 2021 dat EEPGL vorig jaar 35 miljoen dollar aan ExxonMobil Corp.
Sanzillo voorspelt dat de vergoeding die aan het in de VS gevestigde moederbedrijf wordt betaald, volgend jaar zal stijgen tot 53 miljoen dollar en het jaar daarop 64 miljoen dollar.
Gepland om in 2024 US $ 93 miljoen te verzamelen, zou dit betekenen dat EEPGL tegen het einde van de komende drie jaar in totaal US $ 360 miljoen aan vergoedingen zou hebben betaald aan het in Texas gevestigde ExxonMobil.
Deze publicatie had ook gemeld dat Sanzillo in zijn bevindingen had vastgesteld dat een andere uitgave waarvoor Guyana een fors bedrag in rekening wordt gebracht, betrekking heeft op de rente die in rekening wordt gebracht op de leningen die door EEPGL zijn aangegaan.

Hij had ontdekt dat het land vóór 2020 alleen al op basis van de rente die door het bedrijf wordt betaald via terugvorderbare olie, 143 miljoen dollar had betaald.
Volgens Sanzillo bedraagt ​​de rente op leningen voor 2020 229 miljoen dollar en dit jaar verwacht hij dat het bedrag zo’n 336 miljoen dollar zal bedragen. Het totale aandeel van Guyana in de productie in het Stabroek-blok wordt geraamd op 226 miljoen dollar, een verschil van 110 miljoen dollar.

Op basis van zijn prognoses zou Guyana tegen 2024 zo’n 2,8 miljard dollar moeten terugbetalen aan leningen voor projecten die waren goedgekeurd tot juli van dit jaar – de maand waarin het analistenrapport werd gepubliceerd.
Volgens Sanzillo voorspelt hij dat de betaling voor rente volgend jaar zo’n 488 miljoen dollar zou bedragen, terwijl de totale opbrengst van het land voor dat jaar 434 miljoen dollar of 54 miljoen dollar minder zou zijn. Voor 2023 verwacht Sanzillo dat het totale aandeel van de overheid zal toenemen tot 905 miljoen dollar, terwijl de Amerikaanse oliegigant ongeveer 661 miljoen dollar zal gebruiken voor de rente op leningen. In 2024 voorspelt de financieel analist dat de totale winst voor Guyana 1,3 miljard dollar zal bedragen, terwijl de rentebetalingen alleen al voor dat jaar 946 miljoen dollar zouden bedragen.

De totale recupereerbare kosten liggen volgens Sanzillo momenteel ver boven de jaarlijkse bruto-opbrengst uit productie. Hij merkt in zijn analyse op dat een deel van de bruto-inkomsten naar de ontwikkelingskosten gaat, naast het betalen voor operaties en winst, en dat het resterende niet-teruggevorderde saldo elk jaar wordt overgedragen. “Over het algemeen wordt aangenomen dat naarmate elk jaar verstrijkt, nieuwe bronnen (Liza Phase 2 en Payara) kunnen worden toegevoegd en de inkomsten evenredig kunnen groeien.”
Er werd ook opgemerkt dat robuuste jaarlijkse inkomstenbetalingen aan Guyana zullen worden uitgesteld omdat extra ontwikkelingskosten worden toegevoegd aan het cumulatieve niet-teruggevorderde saldo.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: