Afname melkproductie borstvoeding komt niet door vaccineren

Nederland

Nina, een 29-jarige moeder in Nederland, kwam tot de ontdekking dat haar melkproductie terugliep na haar eerste Covid-19 vaccinatie. Aanleggen, kolven hielp allemaal niet. Nina’s melkproductie veranderde in een waterige substantie, tot grote frustratie van haar dochtertje van drie maanden. Dat kan komen door de vaccinatie, blijkt tijdens een gesprek bij het consultatiebureau. 

Nina deed melding van haar bijwerking op www.lareb.nl, het Nederlandse meld- en kenniscentrum voor bijwerkingen van geneesmiddelen, waaronder vaccins.

Agnes Kant van Lareb zegt: “Toch is er niet direct sprake van een bijwerking.” Er zijn in totaal 26 meldingen over de melkproductie gedaan, waarvan 23 over Pfizer en 3 over Moderna. “We kunnen nog niet concluderen dat het echt om een bijwerking gaat. Als er ontregelingen zijn in het lichaam, bijvoorbeeld ook tijdens menstruatiestoornissen of andere gebeurtenissen, kan dat allemaal effect hebben op de melkproductie. Ik vrees dat er in de bijsluiter van het vaccin staat dat het effect op borstvoeding niet bekend is. Vrouwen die borstvoeding geven zijn niet meegenomen in onderzoeken naar vaccins. Dit zijn dingen waar je dan in de praktijk pas achterkomt.”

Suriname

Nu rijst de vraag, hebben vrouwen in Suriname ook te maken met dit probleem? De Stichting ter bevordering van borstvoeding in Suriname (Stibosu), heeft de redactie van Dagblad Suriname laten weten wat een verloskundige van een ziekenhuis in Suriname over dit onderwerp zegt. De verloskundige: “Vaccineren leidt zelf niet tot een afnemende melkproductie, maar de spanning die zo’n moeder ervaart bij het nemen van een vaccin kan maken dat de productie achteruit gaat, vanwege stresshormonen die geproduceerd worden. Maar het vaccineren zelf, dat heeft eigenlijk totaal geen invloed op de productie.”

De moeders wordt aanbevolen om voor en na het vaccin hun baby te blijven aanleggen, zodat het geen invloed heeft op de melkproductie.

De verloskundige geeft verder aan, dat ze recentelijk een geval heeft gehad waarbij een moeder erg gespannen was. “Gewoon normale spanning die ze ervoer, omdat ze wist dat ze het vaccin zou nemen. Dat heeft gemaakt dat de melkproductie voor de eerste dag was afgenomen. Ze kreeg koorts, voelde zich niet lekker, dus niet gemotiveerd om baby aan te leggen. Dat heeft gemaakt dat haar melkproductie voor die dag wel achteruit gegaan is.”

De verloskundige zegt ook, dat wanneer een moeder ervaart dat de melkproductie omlaag gaat, de stress verholpen kan worden door te praten met mensen en op zoek te gaan naar de juiste informatie. De moeder moet de baby juist blijven aanleggen en extra drinken. “Dat is het advies dat normaliter aan iedereen wordt gegeven bij het vaccineren, veel water drinken.”

De verloskundige stelt, dat ze tot dusver maar een (1) geval heeft gehad waarbij spanning ertoe geleid heeft dat de melkproductie achteruit is gegaan. De resterende baby’s (in totaal 25 tot nu toe) trekken aan de borst alsof er niets aan de hand is, laat ze weten. Het advies van de verloskundige is “zoveel als mogelijk het zuigen aan de borst blijven stimuleren na het vaccin, omdat het kind op die manier antistoffen naar binnen krijgt.”

SK

error: Kopiëren mag niet!