‘Binnenkort gesprekken tussen Suriname en Venezuela over economische samenwerking’

Het is al vele maanden opvallend stil in Venezuela. Het lijkt erop, dat de strijd tussen president Nicolas Maduro en zijn opponent Juan Guaidó is geluwd. Maar, nog steeds zijn er vele landen die Maduro niet erkennen als de rechtmatige president van het land, maar wel Guaidó. Suriname daarentegen is Maduro blijven steunen. Maar, ook over de relatie tussen Suriname en Venezuela is al langere tijd geen enkel geluid te horen.

Minister Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking zegt in een reactie tegenover Dagblad Suriname, dat er binnenkort gesprekken zullen zijn met Venezuela over de economische samenwerking.

‘Uiteraard monitoren wij vanuit onze kant wat in Venezuela gebeurt.  We hebben eerder aangegeven, dat het belangrijk is dat hetgeen problematisch is in Venezuela in eerste instantie opgelost moet worden door de Venezolanen zelf, door de politieke leiders daar. Er zijn pogingen om gesprekken te faciliteren tussen de politieke leiders. Er is een proces gaande. waarbij Noorwegen en andere landen ook betrokken zijn om na te gaan op welke wijze zij die ontwikkeling kunnen stimuleren  ook werkend naar een politieke oplossing naar stabiliteit en uiteindelijk natuurlijk naar maatschappelijke rust. Wij volgen dat op de voet.’

‘Ondertussen wordt er binnenkort wel gesproken met Venezuela over de economische samenwerking. Wij weten dat er afspraken waren gemaakt met betrekking tot de levering van rijst en dat wij daarvoor dan iets anders terug krijgen. De PetroCaribe-overeenkomst is op dit moment in revisie. Men is bezig na te gaan in Venezuela hoe men daarmee verder zal omgaan. Het is medegedeeld door de minister van Buitenlandse Zaken. Zij denken dat zij aan het eind van het jaar met een nieuw voorstel komen.’

‘Dus, de relatie is op een laag pitje op dit moment, omdat we de ontwikkelingen volgen en omdat er eigenlijk op dit moment niet veel zaken gedaan kunnen worden met Venezuela’, aldus Ramdin.

Tijdens het bezoek van Amerika’s oud-minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo aan Suriname, medio september vorig jaar, zei president Chandrikapersad Santokhi, dat Suriname als standpunt heeft dat de politieke leiders van Venezuela de interne problemen zelf moeten oplossen en “dat Suriname samen met andere gelijk denkende  landen zal bijdragen aan het dialoog en het werk om te garanderen dat het Venezolaans volk zal genieten van de democratische rechten”. 

De VS  erkent Juan Guaidó als de rechtmatig gekozen leider van Venezuela. Suriname had in januari 2019 al het besluit genomen om zich niet aan te sluiten de bij OAS (Organisatie van Amerikaanse Staten) lidstaten Brazilië, Argentinië, Colombia, Chili, Canada en de Verenigde Staten die Juan Guaidó erkennen als de nieuwe president van Venezuela. Voor Suriname is Nicolas Maduro nog steeds de rechtmatige president van Venezuela, ondanks de politieke- en financieel-economische situatie van het land, die heeft geleid tot de uittocht, de vlucht, van miljoenen Venezolanen op het Latijns-Amerikaanse continent.

PK

error: Kopiëren mag niet!