President Santokhi: Economieën Suriname-Guyana samen versterken

De Private Sector Commission (PSC) van Guyana heeft donderdag 19 augustus een werkontbijt georganiseerd met de presidenten van Suriname en Guyana. Aanwezig waren ook ministers van de regering en leden van het bedrijfsleven uit beide landen. In zijn opmerkingen sprak president Santokhi zijn waardering uit voor de gastvrijheid die aan zijn delegatie werd verleend. “Guyana’s warme gastvrijheid die mij en mijn delegatie werd geboden, is boven verwachting.”

Wederzijdse banden

President Santokhi zei, dat Suriname en Guyana als buurlanden “zekere en wederzijdse” voordelige banden moeten onderhouden, aangezien succes in de huidige uitdagende wereld alleen kan worden bereikt door veerkrachtige en welvarende economieën en vreedzame samenlevingen op te bouwen. Hij zei dat om dit te bereiken het absoluut noodzakelijk is dat de landen samenwerken in het kader van de regeringen en in het kader van de samenwerking tussen de publieke en private sector. “We begrepen allebei meteen dat we een historische kans hebben toen we in november 2020 het Surinaams Guyana Strategisch en Samenwerkingsplatform (SGCP) lanceerden als een mechanisme om de bilaterale samenwerking te versterken, economische groei te bevorderen en investeringsmogelijkheden te creëren.” 

Politieke wil aanwezig

Het staatshoofd verzekerde, dat de politieke wil bij beide presidenten aanwezig is en de samenwerking vooruit zal stuwen. “De politieke wil is er en laat me dit uitdrukken, deze samenwerking en de verbetering van de samenwerking, de versterking van de samenwerking is gebaseerd op deze politieke wil, afkomstig van het hoogste niveau van de regering, afkomstig van president Ali en president Santokhi.” Hij voegde eraan toe, dat zij als leiders de ontwikkeling van bilaterale samenwerking zullen begeleiden. “Met deze politieke toezegging zullen we een platform voor samenwerking op alle niveaus creëren om alle partijen bij deze samenwerking te betrekken.” Ook hij merkte op dat de discussies tussen de twee regeringen sinds de komst van zijn delegatie hebben geleid tot vergaande besluiten die de samenwerking naar een ander niveau zullen tillen. “Sta mij toe om onze intentie te herbevestigen om de bilaterale band tussen onze mensen en de respectieve regeringen en particuliere sectoren te versterken”, aldus president Santokhi. 

Verdieping relatie met Guyana 

Dr. Ashni Singh, de Guyanese Senior Minister van Financiën, onderstreepte ook de verdieping van de economische relatie met Suriname. “Onze presidenten hebben de afgelopen twee dagen gesproken over hoe we een nog effectievere integratie of realisatie van de eigenheid van de economische ruimte waarin we leven en werken kunnen bereiken”, zei Dr. Singh. De Guyanese minister van Financiën zei eerder al dat Guyanese en Surinaamse bedrijven moeten streven naar uitbreiding van hun activiteiten naar elkaars landen. En, belangrijker nog, de minister van Financiën zei dat de lokale autoriteiten werken aan het verminderen en zelfs elimineren van de uitdagingen en ‘bureaucratische rompslomp’ waarmee bedrijven worden geconfronteerd. Als zodanig zei Singh, dat zakendoen in Guyana veel gemakkelijker zou worden.

error: Kopiëren mag niet!