Guyanese vissers krijgen binnenkort rechtstreeks Surinaamse visvergunningen

President Chandrikapersad Santokhi en president Ifraan Ali hebben donderdag 19 augustus een gezamenlijke persconferentie belegd in Guyana. Het staatshoofd is op een vierdaags officieel bezoek in Guyana. President Santokhi en de Guyanese president hebben bilaterale gesprekken over een breed scala aan onderwerpen gevoerd

Vergunningen direct naar Guyanese vissers vanaf januari 2022

Na jaren van klachten met betrekking tot visvergunningen van Guyanese vissers die vissen in Surinaamse wateren heeft Suriname besloten om de vergunningen nu direct aan de Guyanese vissers uit te geven. Deze overeenkomst was een van de uitkomsten van het vierdaags officieel bezoek. Dat heeft president Irfaan Ali bekendgemaakt tijdens de gezamenlijke persconferentie in Georgetown. Hij stelde dat Guyanese vissers die langs de Corantijnrivier opereren ongeveer US$ 3.000 moeten betalen om te vissen op grond van een illegale overeenkomst met een erkend visserijbedrijf in Suriname. Zelfs als de vis wordt gevangen, deze eerst naar Suriname moet en de afgewezen vangst vervolgens naar Guyana wordt gestuurd.

De Guyanese minister van Landbouw had onlangs samengewerkt met de autoriteiten in Suriname om ervoor te zorgen dat ongeveer 150 Guyanese vissers hun vergunningen kregen.  Het probleem werd opgelost tijdens het bezoek van president Santokhi.

President Ali verwierp claims van intimidatie tegen Guyanese vissers en stelde; we zijn tot een oplossing gekomen. “De uitgave van vergunningen zal beginnen vanaf januari 2022. Met de directe verlening van deze vergunningen aan Guyanese vissers, zal een einde komen aan veel van de problemen die momenteel worden ervaren en zal het probleem van illegale visserij in belangrijke mate worden aangepakt.”

Guyana en Suriname bereiken overeenstemming over de Corantijnbrug

De twee regeringen hebben ook overeenstemming bereikt over het model voor de bouw van de Corentijnbrug, gericht op het verbinden van de twee landen en het vergroten van transport en handel. Tijdens de gezamenlijke persconferentie zei president Ali, dat de twee landen enthousiast zijn om te kiezen uit de bedrijven op de shortlist die blijken van belangstelling hebben ingediend. Terwijl dat in afwachting is, zijn Guyana en Suriname overeengekomen dat de aanpak er een zal zijn die het ontwerp-, bouw-, financierings-, eigendoms- en exploitatiemodel mogelijk maakt. De twee landen zijn ook overeengekomen, dat er een werkgroep zal worden opgericht om het investerings- en concessiepakket vast te stellen dat bij de blijk van belangstelling hoort.

In juni, zeven maanden na het afronden van de overeenkomst voor de bouw van een brug die de twee landen zal verbinden, hadden Suriname en Guyana zo’n 8 van de 38 bedrijven op de shortlist gezet die blijken van belangstelling hadden ingediend. Die bedrijven werd gevraagd om hun prijsoffertes. De agentschappen die zich al hebben aangemeld, komen uit verschillende delen van de wereld, waaronder de Verenigde Staten, China, Spanje, Brazilië, Frankrijk, Canada, Japan, Duitsland, Italië, Trinidad en Tobago, Korea, Guyana en Nederland.

error: Kopiëren mag niet!