Minister Ramdin: ‘Ik begrijp eigenlijk de consternatie in Suriname niet’

‘Ik vind het erg a-nationaal van deze mensen die dat doen, het zal zeker zijn bedoelingen hebben’  

President Chandrikapersad Santokhi is deze dagen met vijf ministers in Guyana voor een officieel bezoek dat vier dagen duurt. Het gaat om de ministers Albert Ramdin van Buitenlandse Zaken, International Business en Internationale Samenwerking (BIBIS), Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV), Albert Jubithana van Transport, Communicatie en Toerisme (TCT), David Abiamofo van Natuurlijke Hulpbronnen en Riad Nurmohamed van Openbare Werken (OW).

“De delegatie is op basis van functionaliteit samengesteld”, zei minister Albert Ramdin voor vertrek. Het bezoek is een vervolg op het bezoek van president Irfaan Ali vorig jaar aan Suriname. 

Veel mensen begrijpen het niet….

Het delegatiebezoek blijkt echter te worden overschaduwd door berichten, met name op social media, dat nauwelijks een van de gesprekspartners van de leden van de delegatie in Guyana is, maar die in Houston, Texas, zijn om een internationale olie- en gasconferentie bij te wonen. De regering zou hierdoor in zijn hemd zijn gezet door de Guyanese regering. Veel mensen begrijpen niet waarom het bezoek niet op een ander moment had kunnen plaatsvinden. De olie- en gassector is een van de belangrijke agendapunten tijdens het bezoek van de delegatie.

Ook zijn er reacties van mensen die zich erover verbaasd hebben, dat president Santokhi op de nationale luchthaven van Guyana niet werd verwelkomd door president Irfaan Ali, maar door premier Mark Philips. Hoe serieus wordt Suriname door haar buurland genomen, vragen velen zich af.

Diverse Guyanese gesprekspartners zijn aanwezig op de Offshore Technology Conference (OTC) in Houston, waar het buurland een stand heeft. De Guyanese vicepresident Bharrat Jagdeo is daar, evenals de ministers van Openbare Werken, Buitenlandse Zaken en Natuurlijke Hulpbronnen. President Irfaan Ali zou, na een ontmoeting met president Santokhi, ook meteen naar Houston vliegen, waar hij op de olie- en gasconferentie een toespraak zal houden.

‘De counterparts van de meeste ministers zijn gewoon aanwezig’

In een reactie tegenover de redactie van Dagblad Suriname zegt minister Ramdin: ‘Het gesprek tussen beide presidenten is gewoon op de agenda zoals gepland, de counterparts van de meeste ministers zijn gewoon aanwezig. Ik heb met mijn collega van Buitenlandse Zaken verschillende malen overleg gehad, het voorbereidend werk is gedaan. We hebben elkaar een paar dagen geleden gesproken en hij heeft me geïnformeerd over zijn vertrek naar de conferentie in Houston. Overigens, dat is een speciale conferentie met de focus op technologie. Staatsolie is daar aanwezig.”

‘Ik snap eigenlijk de consternatie niet’

Ik snap eigenlijk de consternatie niet die men in Suriname heeft bewerkstelligd op social media. Ik zie het alleen maar als een negatieve manier te proberen deze regering voor te stellen, maar ook een negatieve indruk van het land. Ik vind het erg a-nationaal van deze mensen die dat doen, het zal zeker zijn bedoelingen hebben. Wat we kunnen bevestigen is, dat het gesprek tussen de beide presidenten zoals is afgesproken, gewoon plaatsvindt met een volle agenda.’

De OTC is ’s werelds belangrijkste evenement voor de ontwikkeling van offshore-hulpbronnen en toont toonaangevende technologie voor offshore boren, exploratie, productie en milieubescherming. Het is een jaarlijks terugkerend evenement dat sinds 1969 wordt georganiseerd. Energie professionals treffen er elkaar om ideeën en meningen uit te wisselen om wetenschappelijke en technische kennis voor offshore hulpbronnen en milieukwesties te vergroten. 

PK

error: Kopiëren mag niet!