Leven voor inwoners binnenland veel duurder


Het leven in de stad is duur en het leven in het binnenland is nog veel duurder. Dit melden enkele inwoners uit verschillende districten. Op zich is dit geen nieuws, want producten in het binnenland zijn altijd duurder geweest, zegt een vrouw aan de redactie van Dagblad Suriname. Maar nu met de verhoogde brandstofprijzen zijn de bedragen exorbitant gestegen, laat zij weten.

Een kenner van leefgemeenschappen in het binnenland merkt op, dat wie een product niet kan vinden door de verhoogde transportkosten meer moet uitgeven als het product ergens anders gezocht moet worden. De afstanden liggen namelijk ver uit elkaar. De producten zijn onbetaalbaar.

In de verder afgelegen gebieden, dichtbij de grens, komt er nog wat anders bij kijken. Bij een plaats als Anapaike moeten inwoners in euro’s betalen. Kawemhakan, ook bekend als Anapaikë, is een Wayana-dorp in het Sipaliwini-district van Suriname. Het dorp ligt aan de oevers van de rivier de Lawa, die de grens vormt met Frans-Guyana.,

Door de aanwezigheid van garimpeiros (Braziliaanse goudzoekers) stellen de winkeliers hun prijzen in valuta. Inwoners die geen valuta verdienen hebben het nakijken, want zij moeten het doen met de SRD.

Een inwoner ziet daarom graag meer controles van de overheid in de verre gebieden. De vrouw merkt op dat op deze manier inwoners van het binnenland achter worden gesteld en achterblijven. 

RB 

error: Kopiëren mag niet!