‘Zwarte Cobra’ in zijn cel aangehouden voor dubbele moord

Een van de bekendste drugscriminelen van Nederland, Henk ‘De Zwarte Cobra’ Orlando R. (70) – in Suriname geboren en heeft de Nederlandse nationaliteit -, is in zijn cel te Dordrecht aangehouden voor de dubbele moord op de diamantenverkoper en drugshandelaar Hennie Shamel (55) en zijn vriendin Anne de Witte (44) in 1993 in Antwerpen. Hij wordt vrijdag al voorgeleid, zo bericht De Telegraaf woensdagavond 18 augustus.

R. keerde eind januari terug uit de Verenigde Staten, waar hij bijna zestien jaar vastzat voor het voorbereiden van grootschalige xtc-handel. Hij zit nu een straf uit van veertien maanden die hij in 2001 kreeg opgelegd.

Nu hangt hem een nieuwe zware straf boven het hoofd. Het gaat om een dubbele moord uit het omvangrijke liquidatieproces Passage, waarin tot dusver vier keer levenslang werd opgelegd. De dubbele moord vond plaats in 1993. Shamel en De Witte werden in een auto van dichtbij beschoten. Henk R. zou een schuld van een miljoen euro hebben gehad bij Shamel. Doodschieten was simpeler dan betalen, zo zou R. hebben geredeneerd.

Voor de dubbele liquidatie is de schutter al veroordeeld, maar de opdrachtgever bleef buiten schot. 

De advocaat van de ‘Zwarte Cobra’ stelt dat de zaak van zijn cliënt niet in Nederland kan worden behandeld. In België is moord immers na 20 jaar verjaard.

Uit zijn tijd als inbreker, in de jaren ’70 van de vorige eeuw, dateert zijn bijnaam ‘de Zwarte Cobra’; hij beweerde in die tijd zo lenig te zijn, dat hij door een sleutelgat zou passen.

error: Kopiëren mag niet!