Zelfwerkzaamheid bewoners van Abenaston

Abenaston is een dorp aan de Boven Surinamerivier in het district Sipaliwini. Het dorp behoort de Dombi-lo toe en is begin 20ste eeuw gesticht. Ongeveer 200 mensen wonen permanent in het dorp en het beschikt over een EBG-kerk en -basisschool. Verder is er een medisch centrum van de Medische Zending. Het traditioneel gezag  bestaat uit 5 kapiteins (4 mannelijke en 1 vrouwelijke) en 18 basja’s. Het dorp beschikt niet over 1×24 uur stroom, alleen in de avonduren van half zeven tot elf uur.

Gemeenschapsbos 

Abenaston beschikt over het recht van gemeenschapsbos. Dat is een soort houtkapvergunning om aan commerciële houtkap te doen. Een aantal marron- en inheemse dorpen beschikt over dit recht. Meestal gaat het dorp een overeenkomst aan met derden voor exploitatie van het hout en dan wordt retributie ontvangen. Verschillende dorpen genereren enorme inkomsten en hiermee zouden kleine projecten kunnen worden uitgevoerd. Maar, helaas is dat niet overal het geval en de inkomsten verdwijnen in de meeste gevallen in zakken van enkelingen in het dorp. 

Abenaston als voorbeeld 

In Abenaston zijn verschillende projecten uitgevoerd met de inkomsten uit het gemeenschapsbos. De gelden staan onder beheer van een dorpscommissie. Een logeergebouw, vijf aanmeersteigers zijn gebouwd en een cassave molen gekocht voor het dorp. Tot vier keer toe heeft het dorp zelf de reparatie van hun lichtaggregaat bekostigd. Volgens een vrouw heeft de commissie in 2017 ook de ouderbijdragen betaald voor de kinderen van de lagere school en MULO. De grootste wens van de dorpelingen op dit moment is dat zij de beschikking kunnen gaan krijgen over 1×24 uur stroom.

VP

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: