Surinaamse president dringt er bij Caricom op aan al het mogelijke te doen om Haïti te helpen

De president van Suriname, Chandrikapersad Santokhi, riep woensdag de Caribische Gemeenschap (Caricom) op om al het mogelijke te doen om Haïti te helpen bij het overwinnen van de politieke en natuurrampen die de Franstalige lidstaat vooral de afgelopen weken heeft geleden.

Santokhi voerde gesprekken met de nieuw benoemde Caricom-secretaris-generaal, Dr. Carla Barnett, op het Caricom-secretariaat en benadrukte dat Haïti niet achter mag blijven.

Afgelopen zaterdag trof een krachtige aardbeving met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter Haïti waarbij meer dan 2.000 mensen omkwamen en duizenden dakloos, vermist en gevreesd werden achtergelaten. De aardbeving kwam iets meer dan een maand nadat president Jovenel Moise werd vermoord door gewapende schutters, die op 7 juli zijn privéwoning binnenvielen, waarbij hij minstens 12 keer werd neergeschoten en ook zijn vrouw, Martine, gewond raakte.

President Santokhi, die een officieel vierdaags bezoek brengt aan Guyana, zei dat Caricom moet samenwerken met halfronde en bredere internationale partners om ervoor te zorgen dat de democratie, democratische instellingen en de rechtsstaat in Haïti worden gehandhaafd.

Hij betuigde de volledige steun van zijn land aan de integratiebeweging en aan Dr. Barnett, die maandag aantrad.

Een verklaring van het Caricom-secretariaat zei dat de nieuwe secretaris-generaal Santokhi verwelkomde in het secretariaat en de situatie in Haïti als “zeer pijnlijk” beschreef.

Ze bevestigde dat het in Barbados gevestigde Caribbean Disaster Emergency Management Agency (CDEMA) al samenwerkt met zijn tegenhanger in Haïti om te helpen bij het herstel.

“Ze was het ook eens met de andere prioriteiten die president Santokhi naar voren had gebracht, waaronder de reactie op de COVID-19-pandemie, de noodzaak van vaccinatie, het nastreven van economisch herstel na de pandemie en klimaatverandering”, aldus de verklaring.

Het voegde eraan toe dat Dr. Barnett aangaf dat de gemeenschap het belang van de komende klimaatconferentie van de Verenigde Naties, COP26 in het Verenigd Koninkrijk, erkende en aan het organiseren was om ervoor te zorgen dat het goed voorbereid zou zijn op de onderhandelingen.

error: Kopiëren mag niet!
%d bloggers liken dit: